ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αισιοδοξία για συμφωνία με πρόταση της Αθήνας

by on 17/02/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει σήμερα Τετάρτη, στον Πρόεδρο του Εurogroup, αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται από την κυβέρνηση, αλλά θα αφορά μόνο επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα – μνημόνιο. Δεν “δεχόμαστε τελεσίγραφα. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του προγράμματος- μνημονίου”, δηλώνουν κατηγορηματικά οι κυβερνητικές πηγές.

Το αίτημα θα αφορά μόνο την δανειακή σύμβαση με βάση την πρόταση Μοσκοβισί, που αποσύρθηκε ως γνωστόν από το προχθεσινό Εurogroup.

Σημειώνεται ότι το Βερολίνο είναι αρνητικό με έναν τέτοιο διαχωρισμό και για το λόγο αυτό κυβερνητικά στελέχη βρισκονταν από χθες σε συνεχή επικοινωνία με αξιωματούχους της Ευρωζώνης. Αναμένεται από τον πρόεδρο του Εurogroup να κρίνει στη συνέχεια εάν το ελληνικό αίτημα πληροί τις προυποθέσεις που έθεσαν χθες Δεύτερα οι εταίροι ώστε να αποφασίσει αν θα συγκαλέσει ή όχι έκτακτο Εurogroup.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση με τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη, όπου συζήτησαν το θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της.

Ο αυστριακός υπουργός οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε στην εφημερίδα Kurier ότι οι πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ βελτιώθηκαν. «Τα σημάδια είναι πιο θετικά από ό,τι τη Δευτέρα και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται», είπε.

Σύμφωνα με τους Financial Times, «Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν πως δεν υπάρχουν νομικά μέσα που να επιτρέπουν ένα δανειακή σύμβαση χωρίς νέο μνημόνιο».

Μετά το αδιέξοδο των συνομιλιών, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε καταστήσει σαφές ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους, ανάμεσα στους οποίους είναι και μια δέσμευση της Αθήνας ότι δεν θα πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Όπως αναφέρουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις.

Πάντως, η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται να ζητήσει ακόμη και έκτακτη σύγκλιση του Eurogroup σε επίπεδο κορυφής με στόχο να ληφθεί πολιτική απόφαση, πέρα από τα τεχνικά ζητήματα για τους όρους της δανειακής σύμβασης.