ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αισιοδοξία για την εξεύρεση λύσης

by on 24/03/2015
 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΑΘΗΝΑ | Την αισιοδοξία ότι θα επαναρχίσουν σύντομα οι σοβαρές συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας εξέφρασε, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός τόνισε ότι «η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα δημιουργήσει το έδαφος για την καλύτερη κατανόηση των θέσεων Ελλάδας – Γερμανίας».

Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον γερμανό υπουργό πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, ενώ στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας είχεσυναντήσεις με τον κυβερνητικό εταίρο και ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με τη συμπρόεδρο του Die Linke, Κάτια Κίπινγκ και τον πρόεδρο της ΚΟ του ίδιου κόμματος.

Μετά τη συνάντησή τους, ο Γκάμπριελ έκανε λόγο για εξομάλυνση των ελληνογερμανικών σχέσεων, αλλά επανέλαβε τη θέση της Μέρκελ, ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται με την Γερμανία, αλλά με το Eurogroup.

«Αυτό που βιώνουμε είναι, δόξα τω Θεώ, μια εξομάλυνση των σχέσεων Γερμανίας – Ελλάδας. Δεν μιλάμε για γερμανοελληνική διαφορά, αλλά για το πώς μπορούμε στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη να προχωρήσουμε μπροστά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να θεωρείται γερμανοελληνική διαφορά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την σταθερότητα της Ελλάδας και του συνόλου της ευρωζώνης. Με τον κ. Τσίπρα συζητήσαμε τα μέτρα που είναι απαραίτητα ώστε η Ελλάδα να μπει πάλι σε φάση ανάπτυξης. Είναι σε όλους ξεκάθαρο ότι και η Γερμανία κι η υπόλοιπη ευρωζώνη θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά αυτό προϋποθέτει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τους συμφωνηθέντες στόχους και τα προγράμματα», ανέφερε ο αντικαγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση δεν αφορούσε την λίστα μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.

«Αυτό συζητείται ακόμη στην ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι πρέπει προπάντων να συζητηθεί στην ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είμαστε εταίροι στις διαπραγματεύσεις, αλλά μέλη του Eurogroup. Οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν με το Eurogroup. Δεν πρόκειται για γερμανοελληνικές διαπραγματεύσεις», τόνισε.

Προτού αναχωρήσει για την Αθήνα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τους προέδρους των Πράσινων Τζεμ Οζντεμίρ και Σκα Κέλλερ, ενώ νωρίτερα επισκέφθηκε το Μνημείο Ολοκαυτώματος.