ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αισιόδοξος ο Τσίπρας για τη συμφωνία

by on 12/08/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Αισιόδοξος ότι η χώρα θα φτάσει στη συμφωνία «παρά τα εμπόδια που ορισμένοι προσπαθούν ορισμένοι να βάλουν και την τελευταία στιγμή», εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος έλαβε μέρος σε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών.

«Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Είναι στο χέρι μας πλέον να αλλάξουμε όλα όσα έφεραν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα:

«Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε να βάλουν στο δρόμο μας, είμαι και παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φθάσουμε σε αυτή τη συμφωνία . Και πιστεύω, όλες οι προθέσεις πια έχουν γίνει φανερές, και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την ευρωζώνη, παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα δε θα το καταφέρουν, η Ελλάδα δε θα τους δώσει αφορμή και θα διαψευσθούν».

«Το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρώτα απ’ όλα αφορά τους λαούς. Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως σύγκρουση της Ελλάδας και της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή και μια σύγκρουση μας προοδευτικής αντίληψης για την Ευρώπη με μια συντηρητική αντίληψη και νεοφιλελεύθερη».

«Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε μια διαδικασία ανάταξης, ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, δίνοντας τη μάχη όχι εκτός αλλά εντός» [ …]

«Δίνοντας τη μάχη ενάντια στην εκτεταμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, τις πελατειακές σχέσεις, τα δίκτυα της διαπλοκής, γιατί αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν τη χώρα μας να χτυπηθεί τόσο σκληρά από την κρίση.
Και αυτές οι παθογένειες όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν ποτέ, αλλά διευρύνθηκαν αυτά τα πέντε χρόνια».

«Τα βάρη της κρίσης φορτώθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Η δική μας κατεύθυνση είναι να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα με σχέδιο και με καθημερινούς αγώνες. Με δεδομένους τους αρνητικούς συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δε μπορούμε να τους αγνοήσουμε. Σήμερα φαίνεται ότι παρά τις δυσκολίες εμείς δεν παρεκκλίνουμε από τον βασικό μας σκοπό».

«Και θα ήθελα να τονίσω ότι οι αλλαγές στις δύο παραχωρήσεις που παρουσιάστηκαν προηγουμένως από τον υπουργό, έγιναν και οι διαπραγματεύσεις αλλά και η συμφωνία αυτή, έγιναν σε συνθήκες εγκλωβισμού του ελληνικού δημοσίου από τις υπάρχουσες συμβάσεις».

«Επί παραδείγματι πέντε συμβάσεις αυτοκινητοδρόμων που αρχικά προέβλεπαν ότι σε 6 μήνες θα είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις, αντιθέτως τα σημεία διασταύρωσης με το σιδηροδρομικό δίκτυο έκαναν αδύνατη την τήρηση των δεσμεύσεών του και το μετέτρεπαν σε κάτι ευάλωτο σε ρήτρες και εκβιασμούς συμφερόντων». Σήμερα μετα από 10 χρόνια δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο εις βάρος του δημοσίου. Και ρωτάμε «Αλήθεια οι πρώην υπουργοί δεν το είχαν προβλέψειο αυτό; Οι υπουργοί δε γνώριζαν ότι τον Δεκέμβρη του 2015 όχι μόνο δε θα είχαν ολοκληρωθεί τα έργα αλλά το δημόσιο δε θα είχε εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις;»

«Αντ` αυτού μείωσαν το φυσικό αντικείμενο των έργων, διασφάλισαν τράπεζες και τους παραχωρησιούχους και συνέχισαν την ομηρία των έργων και του λαού. Γι’ αυτό και οι όποιες αλλαγές είναι δύσκολες. Γι’ αυτό και η δική μας πολιτική για τις παραχωρήσεις είναι απολύτως διαφορετική από την στρατηγική αντίληψη που υπήρχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Και θα το δείτε να υλοποιείται σε νέα έργα που θα δημοπρατήσουμε, όπως η δημοπράτηση του έργου στο Καστέλι του Ηρακλείου, στο Αεροδρόμιο».

[…] «Ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες, αλλά κυρίως η στρατηγική μας βασίζεται στη λογική της διαφάνειας σε όλα… Και είναι στο δικό μας χέρι, εξαρτάται από τη δική μας δουλειά, να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών που θα είναι ικανό να οδηγήσει στη έξοδο από την κρίση, και την ύφεση. Που θα αντιμετωπίσει το θέμα των εσόδων και των ασφαλιστικών ταμείων. Για κάθε 100 ευρώ δαπάνες για δημόσιες υποδομές, πάνω από 55 ευρώ θα εισρέουν στα δημόσια ταμεία» […]

«Τα 35 δις που εξασφαλίσαμε από την Κομισιόν θα εισρεύσουν στα ταμεία που θα λειτουργήσουν και αντίρροπα[…] Για να κερδίσουμε αυτό το μεγάλο στοίχημα της επιστροφής στην ανάπτυξη. Πρέπει να κινηθούμε ταυτόχρονα σε τρεις άξονες».

1ον δημιουρία σχεδιασμού δημόσιων υποδομών. Που δε θα υλοποιεί έργα για τα έργα. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ενημερώνω ότι πριν λίγες ημέρες συστήθηκε επιτροπή συντονισμού της κυβερνητικής πολιτικής για τις ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας με τη συμμετοχή 5 υπουργών.

«Το Ν/Σ θα τεθεί σε διαβούλευση ως το τέλος της εβδομάδας. Προβλέπει λειτουργία στο υπ. Υποδομών νέας διεύθυνσης σχεδιασμού δημόσιων υποδομών. Που για δεκαετίες έλλειπε και ο σχεδιασμός των δημόσιων έργων ήταν όμηρος των συμφερόντων».