ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ακαρπη η συνάντηση Κέρι-Λαβρόφ για την Κριμαία

by on 14/03/2014
 

ΛΟΝΔΙΝΟ | Άκαρπη ήταν η συνάντηση Κέρι και Λαβρόφ για την Κριμαία που έλαβε χώρα στη βρετανική πρωτεύουσα μόλις δύο ημέρες πριν το δημοψήφισμα. Σε ξεχωριστές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν έχουν “κοινό όραμα” για την Ουκρανία, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του προειδοποίησε ότι η χώρα του και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, που είναι να γίνει την Κυριακή.

Από την πλευρά του ο Ρώσος ΥΠΕΞ, τόνισε για μια ακόμη φορά πως η Μόσχα θα σεβαστεί την «βούληση του λαού της Κριμαίας» στο δημοψήφισμα -το οποίο οι δυτικές χώρες απορρίπτουν ως παράνομο- προειδοποιώντας πως κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα είναι αντιπαραγωγικές.

Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα, μια ημέρα πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι , μετά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να συζητήσουν την ουκρανική κρίση.

«Εγώ και ο υπουργός Λαβρόφ είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Παρουσίασα μια σειρά από ιδέες, για να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο Κέρι, για να προσθέσει αργότερα πως «ούτε εμείς, ούτε η διεθνής κοινότητα θα αναγνωρίσουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος» .

Επίσης, ο Κέρι έκανε λόγο για κυρώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ και ΕΕ, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής. «Όπως είχαμε αναφέρει και νωρίτερα, εάν το δημοψήφισμα λάβει χώρα, τότε θα υπάρξει η κατάλληλη αντίδραση. Είμαι βέβαιος ότι και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα το πράξουν» τόνισε ο Κέρι, ενώ στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν «πολλοί διπλωματικοί τρόποι επίλυσης του προβλήματος, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε» πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Κέρι, ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας, είχε προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. είναι έτοιμες να λάβουν «τη Δευτέρα μια σειρά πολύ σοβαρών μέτρων» με στόχο τη Μόσχα για να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία και πρόκειται να επικυρώσει την ένωσή της με τη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε τις κατηγορίες για εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία. «Η Ρωσία δεν σχεδιάζει να εισβάλλει στη νότιο-ανατολική περιοχή της Ουκρανίας» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, μετά τη συνάντηση με τον Τζον Κέρι.

Σημειώνεται ότι την εμπλοκή του ρωσικού στρατού στην περιοχή της Κριμαίας διέψευσε σήμερα και ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Δημοκρατίας, Σεργκέι Ακσένοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο ρωσικός στόλος της Μαύρης θάλασσας, που έχει τη βάση του στην Κριμαία, δε συμμετέχει σε οποιαδήποτε ενέργεια στη χερσόνησο, καθώς τη δημόσια ασφάλεια έχουν αναλάβει εσωτερικές αμυντικές δυνάμεις».

Σε ότι αφορά το δημοψήφισμα της Κυριακής, υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας, αφού, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση αναφέρεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. «Αναφορικά με το δημοψήφισμα, δια στόματος του Προέδρου της Ρωσίας, είχαμε πει ότι θα σεβαστούμε την επιλογή του λαού της Κριμαίας, και θα εκφράσουμε τη στάση μας, αφότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα. Δεν έχει νόημα να προβαίνουμε σε εικασίες» υποστήριξε ο Λαβρόφ.

Εξάλλου, τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία υπερασπίστηκε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν. «Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ουκρανία, μεταξύ άλλων, και το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου για το καθεστώς της Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ο Πούτιν, υπογράμμισε ότι η απόφαση για τη διεξαγωγή του συμμορφώνεται πλήρως με το διεθνές δίκαιο και το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

seventeen + 17 =