ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αναγνώριση της Κριμαίας εν μέσω αντιδράσεων

by on 17/03/2014
 

ΜΟΣΧΑ | Ως ανεξάρτητο κράτος αναγνώρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Κριμαία μετά το δημοψήφισμα όπου το 93% ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν πως δεν αποδέχονται και δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την έκβαση του “παράνομου” και “αντισυνταγματικού” δημοψηφίσματος ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία. «Πάγωμα» λογιαριασμών Ρώσων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις οι πρώτες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, ο Πούτιν αγνοώντας την πίεση της Δύσης και τις προειδοποιήσεις οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας, κινήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες υπογράφοντας διάταγμα για την αναγνώριση της Κριμαϊκής Χερσονήσου ως ανεξάρτητο κράτος λιγότερο από ένα 24ωρο μετά το δημοψήφισμα που πρόκρινε την ένωση με τη Ρωσία. “Λαμβάνοντας υπ’ όψη την έκφραση της βούλησης των λαών της Κριμαίας κατά το πανκριμαϊκό Δημοψήφισμα, που έλαβε χώρα την 16η Μαρτίου 2014, αναγνωρίζεται η Δημοκρατία της Κριμαίας, στην οποία η πόλη της Σεβαστούπολης έχει ειδικό καθεστώς, ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Το παρόν διάταγμα τίθεται σε ισχύ από την ημέρα της υπογραφής του”, αναφέρεται στο κείμενο του διατάγματος.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Κριμαίας αποτελεί μια προϋπόθεση της διαδικασίας αποδοχής του αιτήματός της για προσχώρηση στη Ρωσική Ομοσπονδία, καθώς τη σχετική αίτηση μπορούν να υποβάλλουν μόνο κυρίαρχα κράτη, ενώ η ένταξη στη Ρωσία κατοχυρώνεται με διακρατική συμφωνία μεταξύ των μερών.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν την επιλογή της Κριμαίας να ενωθεί με τη Ρωσία. Από την άλλη, επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και ΕΕ: Η απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες – μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας τη Δευτέρα το απόγευμα.

Συνολικά οι ευρωπαϊκές κυρώσεις αφορούν 21 Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, όπως σημείωσε ο Λίναν Λικεβίτσιους, για το ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης της Κριμαίας από την Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τους υπουργούς Εξωτερικών των «28» ενώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα αποφασίσουν επιπλέον κυρώσεις σε λίγες ημέρες, κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

thirteen − seven =