ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Αποθεώθηκαν Φαραντούρη και Λόιντ στη Μελβούρνη

by on 01/06/2014
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Αποθεώθηκαν Μαρία Φαραντούρη και Τσαρλς Λόιντ στη μοναδική συναυλία, “The Greek Project”, που έδωσαν την Κυριακή το βράδυ στη Μελβούρνη στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Τζαζ της Μελβούρνης και σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Περισσότερα από 1.500 άτομα, ένα μεγάλο ποσοστό από τους οποίους ελληνικής καταγωγής, κατέκλυσαν το Μέλμπουρν Τάουν Χολ για να παρακολουθήσουν τη συναυλία δύο θρυλικών μορφών της μουσικής.

Οι δύο μοναδικοί καλλιτέχνες με τους τέσσερις μουσικούς που τους συνόδευαν καθήλωσαν το κοινό, που εντυπωσιασμένο από τη μαγική φωνή της Φαραντούρη και τον Τσαρλς Λόιντ στο σαξόφωνο, τον Τάκη Φαραζή στο πιάνο, τον Ρούμπιν Ρότζερς στο μπάσο, τον Ερικ Χάρλαντ στα ντραμς, κρουστά και φωνητικά, και το Σωκράτη Σινόπουλο στη λύρα, τους χειροκροτούσε συνέχεια.

Επρόκειτο για μια φιλόδοξη και ασυνήθιστη συναυλία, η οποία ως γνωστόν, είναι αποτέλεσμα μιας δεκαετούς φιλίας μεταξύ των δύο καλλιτεχνών. Σε αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα ένωσαν τις δυνάμεις τους διεθνούς φήμης καλλιτέχνες της τζαζ με κλασσικούς Έλληνες μουσικούς για να εκτελέσουν έργα του Lloyd, του Θεοδωράκη και ειδικές συνθέσεις της «Greek Suite». Μαζί διερεύνησαν τους λεπτούς δεσμούς ανάμεσα στις σύγχρονες δημιουργίες και την παραδοσιακή ελληνική μουσική και παρουσίασαν ένα εντελώς νέο ήχο που είναι αρχαϊκός, δραματικός και θαυμάσιος.

“Ο κύριος στόχος μας ήταν να οικοδομήσουμε μια μουσική γέφυρα που ενώνει δύο δήθεν ασυμβίβαστους μουσικούς κόσμους: τον Αφρο-Αμερικάνικο και τον Ελληνικό. Ο θαυμασμός του Charles Lloyd για την ιστορία, τον πολιτισμό, την ποίηση και τη μουσική της Ελλάδας, οι ευρείς ορίζοντες αυτού του μύθου της τζαζ μαζί με τον αρχετυπικό ήχο της λύρας, και φυσικά η βοήθεια του Ελληνα ενορχηστρωτή, Τάκη Φαραζή, όλοι συνέβαλαν στην οικοδόμηση αυτής της γέφυρας», δήλωσε η Μαρία Φαραντούρη.

Την Τετάρτη, 4 Ιουνίου, και στις 19:30, η συναυλία πρόκειται να επαναληφθεί για μια μόνο φορά στο Σίδνεϊ, στο City Recital Hall, Angel Place.