ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Βαρουφάκης: Οι τρεις πυλώνες για τη συμφωνία

by on 18/06/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ | Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, παρά το γεγονός ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup της Πέμπτης δεν υπήρξε συμφωνία, όπως άλλωστε αναμένονταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι έγινε προσπάθεια των Θεσμών να αποποιηθούν των ευθυνών τους και να ρίξουν το βάρος σην Ελλάδα, σε μια προσπάθειά τους να την υποχρεώσουν σε μια νέα απάνθρωπη συμφωνία.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά λίγα λεπτά μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση που εστιθάζεται σε τρεις πυλώνες. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι ανέβασε στην προσωπική του ιστοσελίδα όλη την ομιλία του στο Eurogroup, σε μια κίνηση, όπως σημειώνει, να αποφευχθούν ως συνυηθίζεται από διεθνή και ελληνικά “μνημονιακά” μέσα η παραποίηση των δηλώσεών του.

Σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, οι τρεις πυλώνες για συμφωνία είναι ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει παρεμβάσεις πέρα από αυτές που έχουν συζητηθεί σε επίπεδο Brussels Group, μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και πρόταση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

«Ο συνδυασμός των τριών, θα φέρει την τελική επίλυση της κρίσης, με την Ελλάδα να μην χρειάζεται μετά το τέλος του προγράμματος περαιτέρω δανεισμό καθώς θα έχει στη διάθεσή της τα απραίτητα εργαλεία που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους και την επιστροφή στις αγορές» ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Μεταξύ άλλων ο υπουργός πρότεινε να γίνεται παρακολούθηση των δαπανών σε εβδομαδιαία βάση, που θα συνδυάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μειώνοντας οριζοντίως τις δαπάνες του δημοσίου, σε περίπτωση εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

Η ελληνική πλευρά κάλεσε σε μια γρήγορη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών και σε επίπεδο αρχηγών. «Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά αρκετός για μια αμοιβαία επωφελή λύση» ανέφερε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας πως «παρουσιάσαμε το άρθρο του κ. Μπλανσάρ. Στην τοποθέτησή μας εξηγήσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της Ε.Ε., για να βρεθεί η λύση. Δυστυχώς η προεδρία του Eurogroup εστίασε στις ευθύνες της ελληνικής πλευράς» φωτογραφίζοντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στην ερώτηση δημοσιογράφου αν ανησυχεί ότι θα χρειαστεί σύντομα η εφαρμογή ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα για να προλάβει την ανάληψη των καταθέσεων, απάντησε: «Οι αναλήψεις άρχισαν τον Δεκέμβριο σε μια ”κυνική” κίνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση». Καταδίκασε επίσης της τράπεζα της Ελλάδος λέγοντας ότι «πυροδοτεί τον πανικό με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της αντί να παρέχει τις διασφαλίσεις που πρέπει να παρέχει μια κεντρική τράπεζα». Όσο για τους ελέγχους στη διακίνηση των κεφαλαίων, απάντησε ότι είναι «η ακριβής αντίθεση» των αρχών της νομισματικής ένωσης, αφού θα δείχνουν «ότι η νομισματική ένωση έχει αποτύχει να διασφαλίσει την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν δεν συμφωνηθεί η ανταλλαγή του χρέους ή η απομείωση του μήπως είναι προτιμότερο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, ο Βαρουφάκης απάντησε:

«Η διαχείριση της αποπληρωμής οφειλών μιας υπερχρεωμένης χώρας που δεν έχει πρόσβαση στις αγορές ή δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος είναι ουσιαστικής σημασίας στο να σταθεροποιηθεί και να γίνει βιώσιμη αυτή η οικονομία. Το ΔΝΤ έχει αναφερθεί σε αυτό πολλές φορές- εκπλήσσομαι που δεν έχουν μεταφέρει αυτό το επιχείρημα στην ευρωζώνη, αν και είναι μέρους και πακέτο της λογικής του. Γι αυτό, ναι είναι σωστό να υποθέτουμε ότι η απομείωση του χρέους είναι κρίσιμη».

Πρόσθεσε ότι «λυπάται πάρα πολύ» που η ελληνική πρόταση για ανταλλαγή του χρέους δεν συζητήθηκε καν στο Εurogroup.

Ωστόσο, ο υπουργός δεν σκέφτεται καν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα Grexit. «Η ευρωζώνη είναι κάτι περισσότερο από ένα σύστημα κλειστών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το να σκεφτεί κανείς την αποδόμηση της νομισματικής ένωσης σημαίνει ότι θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των Ευρωπαίων και όχι μόνο της ευρωζώνης».

Ρωτήθηκε για το σχόλιο της Λαγκάρντ ότι χρειάζεται να παρίστανται «ενήλικοι σε ένα δωμάτιο» και αν έχει χαθεί η επαφή μεταξύ τους.

«Όχι», είπε ο Βαρουφάκης, όταν συζητάμε στο περιθώριο μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, αλλά δεν πιστεύω ότι έχει χαθεί η επαφή. Και στο πρώτο σημείο της ερώτησης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το αξίωμα έχω δεσμευτεί να μην κάνω μειωτικά σχόλια για οποιονδήποτε συνάδελφο μου.

Τέλος, ρωτήθηκε αν αναμένει μια μαζική εκροή κεφαλαίων στην Ελλάδα αύριο και αν πιστεύει ότι το Εurogroup την έχει προκαλέσει με κάποιο τρόπο απαντώντας: «Πιστεύω ότι κάνω αρκετά χρόνια αυτή τη δουλειά ώστε να ξέρετε ότι αυτές είναι αναιδείς ερωτήσεις για να τις απευθύνεται σε έναν υπουργό Οικονομικών. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα διατηρήσει την ψυχραιμία του. καταλαβαίνει ότι αυτή είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδο, αλλά έχει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση ότι θα διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβούν ατυχήματα. Επομένως η απάντηση στην ερώτηση σας είναι: ”όχι”».