ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Βαρουφάκης: Πετύχαμε σημαντικό βήμα στο Eurogroup

by on 09/03/2015
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Στην εξειδίκευση ή τροποποίηση των προτάσεων της Αθήνας, ώστε να καταστούν αποτελεσματικές και να ικανοποιήσουν τους εταίρους, κάτι που θα σηματοδοτήσει την έναρξη της διαδικασίας επίλυσης των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, πρόκειται να οδηγήσει η έναρξη των συζητήσεων με τους θεσμούς από αύριο Τετάρτη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, ο κ. Βαρουφάκης τόνισει ότι «το σημερινό Eurogroup ήταν ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», ενώ αμφισβήτησε πως χάθηκε χρόνος, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει νέα λίστα με προτάσεις, ενώ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους όσον αφορά στη μετά τον Ιούνιο εποχή.

Σχολιάζοντας σχετική δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, τόνισε ότι «δεν έχουμε χάσει χρόνο. Η κυβέρνηση μετά τις εκλογές άρχισε να εργάζεται, όχι μόνο να κυβερνά αλλά να προγραμματίζει το δρόμο αλλά και τις στάσεις και διαδικασίες που θα χρειάζονταν. Χρειαστήκαμε δύο εβδομάδες και τρία Eurogroup για να θέσουμε τα θεμέλια. Χρειαστήκαμε μία εβδομάδα για να τρέχουμε τα υπουργεία μας και να έχουμε έναν κατάλογο αναθεωρήσεων και αλλαγών, δεν χάσαμε χρόνο αλλά ήμασταν ταχείς στα θέματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

Επίσης διευκρίνισε ότι εμείς υποβάλαμε μία λίστα με επτά προτάσεις και θα υποβάλουμε άλλη μία λίστα με άλλες επτά προτάσεις για να καταλήξουμε στην τελική λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμόσουμε και θα κριθούμε.

Ακόμη έκανε λόγο και στο γεγονός ότι κάποιοι αναφέρονται στους θεσμούς ως τρόικα. «Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους τη στείλουμε», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οι τρεις θεσμικοί φορείς είναι φορείς στους οποίους ανήκουμε και ως μέλη αυτών των θεσμών θα συνεχίσουμε τη στενή επαφή. «Η ιδέα των τεχνοκρατών της τρόικα που θα μπαίνουν μέσα στα υπουργεία και θα επιβάλουν μέτρα που έχουν αποτύχει αυτό είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε. Θα τους δώσουμε ότι στοιχεία χρειάζονται για να κάνουν και την εργασία που πρέπει» είπε τοποθετούμενος στο ζήτημα.

Ο κ. Βαρουφάκης κλήθηκε να απαντήσει για την επίθεση που φέρεται πως δέχθηκε κατά το σημερινό Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και διευκρίνισε πως ο Γερμανός πολιτικός τον ρώτησε για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και του το εξήγησε.

Ακόμη ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Τόνισε όμως πως η ελληνική κυβέρνηση θα νομοθετεί στο πλαίσιο της λαϊκής κυριαρχίας που είναι αποφασισμένη να σεβαστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε βολές κατά του «κίτρινου Τύπου» που διαστρεβλώνουν δηλώσεις του, όπως για το δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να δημιουργούν πρόβλημα.

Σχολίασε ως “δυστυχές” το γεγονός ότι “μερίδα τύπου χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές για λόγους τους οποίους θέλω να πιστεύω ότι δεν καταλαβαίνουν” και συμπλήρωσε αναφορικά με τη στρέβλωση των δηλώσεων του για το θέμα του δημοψηφίσματος από την Corriere della Sera ότι η απάντηση του αφορούσε υποθετικό ερώτημα παρουσιάστηκε ως πιθανή εκδοχή. Η επικεφαλίδα δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο της απάντησής μου απάντησε πολλές φορές στις επόμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα.

“Κακή δημοσιογραφία” χωρίς καμία σχέση με την πραγματικότητα χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα ότι δήθεν δεν είναι καλές οι σχέσεις του με τον κ. Δραγασάκη, οι οποίες όμως όπως διαβεβαίωσε ο Γ. Βαρουφάκης είναι άριστες.