ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Γκάλμπρεϊθ: Μόνη ελπίδα η αλλαγή πολιτικής

by on 04/01/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Την ευχή προς τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους να “ξαναβρούν την ελπίδα” εξέφρασε ο διακεκριμένος οικονομολόγος και καθηγητής του πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, μιλώντας για την κρίση και για την αναγκαιότητα η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και προσανατολισμό. “Η μόνη ελπίδα της Ευρώπης βρίσκεται στην αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων της Ελλάδας και άλλων χωρών, να επιμείνουν για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική,” υπογραμμίζει. “Αυτή είναι μια πιθανή λύση για διέξοδο από την κρίση, η οποία δεν περιλαμβάνει τεράστια αναστάτωση, οικονομική αναταραχή και κατάρρευση.”

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ, σε συνέντευξή του στην Αναστασία Γιάμαλη και στην εφημερίδα “Αυγή”, αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι “η μόνη λογική πορεία που μπορεί να ακολουθήσει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει εναλλακτική πολιτική και να επιμείνει τόσο έναντι των Ευρωπαίων εταίρων όσο και σε επίπεδο συντονισμού με άλλες χώρες που είναι σε παρόμοια κατάσταση. Μόνο τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο”.

“H απάντηση στην κρίση είχε μία κατεύθυνση: τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των πιστωτών και των μεγάλων τραπεζών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το σχέδιο δεν συμπεριελάμβανε τη σταθεροποίηση των οικονομιών.”

Σχολιάζοντας ερώτηση σχετικά με το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια της κρίσης οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι ακόμη και σε χώρες όπως η Ελλάδα, τόνισε: “H απάντηση στην κρίση είχε μία κατεύθυνση: τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, των πιστωτών και των μεγάλων τραπεζών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Το σχέδιο δεν συμπεριελάμβανε τη σταθεροποίηση των οικονομιών. Αντιθέτως, κυριαρχεί μια αφήγηση κατά την οποία κατηγορείται το κοινωνικό κράτος, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καταστροφή του. Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη με βάση τον τρόπο που διαχειρίζονται την κρίση το ότι μεγάλη μερίδα των πλούσιων και ισχυρών διατηρούν και αυξάνουν τον πλούτο τους την ώρα που οι αδύναμοι εξαθλιώνονται.”

“Ακολουθούνται πολιτικές που μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, η μείωση των μισθών είναι μόνο ένα μέρος, η μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος, όπως και η αύξηση των φόρων…”

Αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, δήλωσε ότι δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι παρά τη σκληρή λιτότητα συνεχίζει να υπάρχει ύφεση. “Ακολουθούνται πολιτικές που μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, η μείωση των μισθών είναι μόνο ένα μέρος, η μείωση των κοινωνικών υπηρεσιών είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος, όπως και η αύξηση των φόρων,” τόνισε, προσθέτοντας “Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια την ύφεση. Αν λάβουμε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του μέσου μισθού θα επέφερε μια πολύ μικρή αλλαγή ακόμη και σε καλύτερες περιόδους της οικονομίας, η οποία βασίζεται κυρίως στο παγκόσμιο εμπόριο, στον εφοπλισμό και κατά δεύτερο λόγο στο εισόδημα που μπορούν να δαπανούν άνθρωποι από άλλες χώρες για να περάσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Η μείωση στους μισθούς, λοιπόν, δεν επηρεάζει ιδιαιτέρως κανέναν από τους παραπάνω τομείς. Ξεπερνά τη φαντασία κάθε λογικού ανθρώπου η ιδέα πως, αν οι μισθοί πέσουν, οι γερμανικές εταιρείες θα φέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα.”

“Noμίζω πως η μόνη ελπίδα της Ευρώπης βρίσκεται στην αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων της Ελλάδας και άλλων χωρών να επιμείνουν για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική…”

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δυνατότητες που θα έχει μια κυβέρνηση της Αριστεράς, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, να αντιμετωπίσει την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η Ελλάδα, ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ τόνισε: “Noμίζω πως η μόνη ελπίδα της Ευρώπης βρίσκεται στην αποφασιστικότητα των κυβερνήσεων της Ελλάδας και άλλων χωρών να επιμείνουν για αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτή είναι μια πιθανή λύση για διέξοδο από την κρίση, η οποία δεν περιλαμβάνει τεράστια αναστάτωση, οικονομική αναταραχή και κατάρρευση. Δεν ξέρουμε τι θα δείξει η κάλπη στις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα ούτε ξέρουμε τι θα επακολουθήσει. Αν το αποτέλεσμα είναι αυτό που προβλέπετε, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας. Προβλέπω ωστόσο πως η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη και ότι η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη για το πώς θα “πιλοτάρει” για να βγει από τα αδιέξοδα. Αλλά μου φαίνεται ότι η μόνη λογική πορεία που μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι να φέρει μια εναλλακτική πολιτική και να επιμείνει τόσο έναντι των Ευρωπαίων εταίρων όσο και σε επίπεδο συντονισμού με άλλες χώρες που είναι σε παρόμοια κατάσταση. Μόνον τότε μπορούμε να ελπίζουμε για κάτι καλύτερο.”

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

8 + 5 =