ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Διάβημα στα Σκόπια για τα επεισόδια στην Ειδομένη

by on 10/04/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Σε δύο αυστηρά διαβήματα προς τα Σκόπια προέβη ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην ΠΓΔΜ, πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος, με αφορμή τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στην Ειδομένη, τα οποία το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει απαράδεκτα. Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κατάσταση στην Ειδομένη εκτονώνεται μετά τα βίαια επεισόδια της Δευτέρας στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μεταξύ των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας και διαμαρτυρόμενων προσφύγων. Η ατμόσφαιρα παραμένει αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών. Επτά άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα από πλαστικές σφαίρες, ενώ εκατοντάδες έλαβαν τις πρώτες βοήθειες. Σε προφορικά διαβήματα προς τη γείτονα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Λαλάκος κατέστησε σαφές με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χρήση βίας κατ’ουδένα τρόπο συμβάλλει στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

Κάλεσε, τέλος, τις Αρχές της γειτονικής χώρας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την προσήκουσα υπευθυνότητα, αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα.

Νωρίτερα και για επτά ώρες στην περιοχή επικράτησε χάος με τους άνδρες των σκοπιανών δυνάμεων ασφαλείας να εκτοξεύουν στο ελληνικό έδαφος δακρυγόνα, νερό με πίεση και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, εναντίον ομάδων προσφύγων που προσπάθησαν να ρίξουν το φράχτη και να περάσουν τα σύνορα.

Από τις δυνάμεις των Σκοπίων έγινε χρήση μέχρι και σφαιρών από καουτσούκ. Επτά άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Κιλκίς με τραύματα από πλαστικά πυρά. Οι τρεις εξ αυτών έχουν ήδη επιστρέψει στον καταυλισμό, ενώ αξιολογείται από τους γιατρούς και η κατάσταση των υπολοίπων, χωρίς ωστόσο να εμπνέει ανησυχία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν συνολικά τριακόσια περιστατικά. Απ” αυτά, τα 200, πολλά από αυτά παιδιά, ήταν αναπνευστικά, 34 άτομα έχουν ανοιχτές πληγές και 30 φέρουν τραύματα από σφαίρες καουτσούκ.