ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Διακήρυξη για τη δημοκρατία στην Ψηφιακή Εποχή

by on 10/12/2013
 

ΑΘΗΝΑ | Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκατοντάδες συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές και τις δυνάμεις τους στη μάχη για την αποτελεσματικότερη προστασία τους. Αφορμή για την κίνηση αυτή είναι οι σοκαριστικές αποκαλύψεις για μαζικές παρακολουθήσεις εκατομμυρίων πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

Τη Διακήρυξη των συγγραφέων κατά του Μεγάλου Αδελφού υπογράφουν εκατοντάδες συγγραφείς από 81 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων  ο Ουμπέρτο Εκο και οι πέντε Νομπελίστες: Γκίντερ Γκρας, Ορχάν Παμούκ, Ελφρίντε Γέλινεκ, Τόμας Τρανστρέμερ και Τζον Κούτσι.

Επίσης τη Διακήρυξη υπογράφουν και πολλές έγκυρες ξένες εφημερίδες σε διάφορες χώρες, όπως η «Γκάρντιαν» στην Αγγλία, η «Λα Ρεπούμπλικα» στην Ιταλία, η «Ελ Παΐς» στην Ισπανία, η «Λε Μοντ» στη Γαλλία, η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ» στη Γερμανία και στην Ελλάδα η “Ελευθεροτυπία”, οι οποίες συμφώνησαν να δημοσιεύσουν τη Διακήρυξη σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το κείμενο της Διακήρυξης έχει ως ακολούθως:

«Τους πρόσφατους μήνες, έγινε παγκοίνως γνωστή η τεράστια έκταση της μαζικής παρακολούθησης των πολιτών. Μ’ ελάχιστα «κλικ» του ποντικιού, το κράτος μπορεί να έχει πρόσβαση στην κινητή συσκευή σας, το e-mail σας, το δίκτυο κοινωνικής σας δικτύωσης και τις έρευνες που κάνατε στο Ιντερνετ. Μπορεί να παρακολουθεί τις πολιτικές σας απόψεις και δραστηριότητες και με συμμετοχή εταιρειών-παρόχων του Διαδικτύου, να συλλέγει και να αποθηκεύει προσωπικά σας δεδομένα και έτσι να μπορεί να προβλέπει τις κατανωλτικές σας συνήθειες και συμπεριφορές.

Ο βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας είναι η απαραβίαστη ακεραιότητα του ατόμου. Η ανθρώπινη ακεραιότητα επεκτείνεται πέρα από το ανθρώπινο σώμα. Στις σκέψεις τους, το προσωικό περιβάλλον και τις επικοινωνίες τους, όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παραμένουν απαρητήρητοι και ανενόχλητοι.

Το θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα έχει καταστεί άκυρο μέσω της κατάχρησης των τεχνολογικών εξελίξεων από κράτη και εταιρείες για σκοπούς μαζικής παρακολούθησης.

Ενα άτομο υπό παρακολούθηση δεν είναι πλέον ελεύθερο. Μια κοινωνία υπό επιτήρηση δεν είναι πλεόν δημοκρατική. Για να διατηρήσουν την όποια αξιοπιστία τους, τα δημοκρατικά μας δικαιώματα πρέπει να εφαρμοσθούν και στη θεωρία και στην πράξη.

** Η παρακολούθηση παραβιάζει την ιδιωτική σφαίρα και θέτει σε κίνδυνο την ελευθερία της σκέψης και της γνώμης.

** Η μαζική επιτήρηση μεταχειρίζεται κάθε πολίτη ως εν δυνάμει ύποπτο. Ανατρέπει ένα από ιστορικά μας επιτεύγματα, το τεκμήριο αθωότητας.

** Η παρακολούθηση καθιστά το άτομο διαφανές, ενώ το κράτος και η εταιρεία επιχειρούν εν κρυπτώ και παραβύστω. Οπως έχουμε διαπιστώσει, γίνεται συστηματική κατάχρηση αυτής της εξουσίας.

** Η παρακολούθηση είναι κλοπή. Αυτές οι προσωπικές πληροφορίες δεν αποτελούν δημόσια περιουσία. Ανήκουν σε μας. Οταν χρησιμιοποιούνται για να προβλέψουν συμπεριφορές, μας έχουν κλέψει κάτι άλλο: Την αρχή της ελεύθερης βούλησης, που είναι κρίσιμη για τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Απαιτούμε για όλους το δικαίωμα να αποφασίζουν, ως δημοκρατικοί πολίτες, σε ποιο βαθμό τα προσωπικά τους δεδομένα μπορούν να συγκεντρώνονται νόμιμα, να αποθηκεύονται και να τυγχάνουν επεξεργασίας και από ποιον. Να μπορούν να πληροφορούνται για το πού είναι αποθηκευμένα αυτά τα προσωπικά δεδομένα και πώς χρησιμοποιούνται. Να διασφαλίζουν την καταστροφή των δεδομένων αυτών εάν έχουν αποκτηθεί και αποθηκευθεί παράνομα.

Καλούμε όλα τα κράτη και τις εταιρείες να σεβαστούν αυτά τα δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους πολίτες να δώσουν μάχη για να υπερασπισθούν αυτά τα δικαιώματα.

Κάνουμε έκκληση στον ΟΗΕ να αναγνωρίσει την κεντρική σημασία της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή και να δημιουργήσει έναν Διεθνή Κατασταστικό Χάρτη των ψηφιακών δικαιωμάτων. Ζητάμε από τις κυβερνήσεις να υπογράψουν και να παραμείνουν δεσμευεμένες από μια τέτοια Διεθνή Συνθήκη».

Μπορείτε να την υπογράψετε κι εσείς εδώ: http://www.change.org/petitions/a-stand-for-democracy-in-the-digital-age-3

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

one × 2 =