ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Επίσημη επίσκεψη Ολάντ στην Ελλάδα

by on 22/10/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Κατά τον χαιρετισμό του σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος σε ό,τι αφορά το χρέος, επισημαίνοντας παράλληλα πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να στραφούν προς την ανάπτυξη.

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η αναφορά του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς τόνισε ότι με την επιμονή του και το κουράγιο του υπήρξε θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις.

Για το χρέος είπε ότι «πρέπει να γίνει πρόοδος. Ξέρουμε το βάρος των θυσιών και των προσπαθειών, ξέρω το εύρος των μεταρρυθμίσεων, στο κράτος, τη φορολογία, την παιδεία, την υγεία. Θα πρέπει να στραφούν στην ανάπτυξη αυτές οι μεταρρυθμίσεις».

Στο Προεδρικό Μέγαρο

«Θα εργαστούμε με όλους τους εταίρους για να μπορέσουμε να αλλάξουμε όσο πρέπει την πολιτική της Ευρώπης, ώστε να σταθεί περισσότερο στον άνθρωπο» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ, που τον υποδέχτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Δεν γίνεται να παραμείνουμε σε τόσο αυστηρή πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, ενώ πρέπει να εξεταστούν αλλαγές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σεβόμενοι τους κανόνες», είπε αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, δήλωσε πως «πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας, τα σύνορα της ΕΕ, των κρατών μελών, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε και τον άνθρωπο. Είναι σαφές ότι οι πρόσφυγες είναι πρωτίστως άνθρωποι και θέλουμε να εφαρμόσουμε όλους τους κανόνες που ταιριάζουν στον πολιτισμό της Ευρώπης».

Επεσήμανε ακόμη πως «αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία, το ζήτημα του προσφυγικού δεν θα λυθεί. Εδώ θεωρώ ότι η Γαλλία με το κύρος και την ισχύ της, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα».

«Η Γαλλία πάντα ήταν στο πλευρό της Ελλάδας και είναι μία χώρα που ζητά να παραμείνει πιστή στις δεσμεύσεις της. Είναι και μία χώρα που μπορεί να πείσει τους Ευρωπαίους, να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και αυτό φάνηκε στις 13 Ιουλίου» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», είπε, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη της αναπτυξιακής πολιτικής, εκφράζοντας την πρόθεση γαλλικών επιχειρήσεων να επενδύσουν στην Ελλάδα, «το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη κι όχι μόνο η πειθαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το προσφυγικό, αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και τόνισε την υποχρέωση της Ευρώπης να βοηθήσει την Ελλάδα. «Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε και την Ευρώπη. Πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης με κέντρα υποδοχής και διευκολύνοντας αυτούς που δεν μπορούν να παραμείνουν», πρόσθεσε.

«Η λύση για τον πόλεμο στη Συρία δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, χρειάζεται διαπραγμάτευση με τους γείτονες της Συρίας και φυσικά η Γαλλία θα συνεισφέρει», ανέφερε.

Στο περιθώριο των συζητήσεων θα τεθεί το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι επενδύσεις. Να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος φτάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από διευρυμένη κυβερνητική αντιπροσωπεία και μια ομάδα 70 επιχειρηματιών.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή, ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά του να στηρίξει την Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση και να αγκυροβολήσει, μόνιμα, στη ζώνη του Ευρώ.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκινά στις 08:30 το πρωί με την αναχώρηση του Προέδρου Ολάντ και της επίσημης αντιπροσωπείας για την Πρεσβεία της Γαλλίας, όπου θα έχουν συνάντηση με επιχειρηματίες. Αμέσως μετά ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στις 09:45 με τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, μετά το πέρας των οποίων θα παραχωρηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν πρόγραμμα ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και η επίσημη αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν στις 11:55 για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο κ. Ολάντ θα εκφωνήσει ομιλία.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα μεταβούν για περιήγηση στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Θα ακολουθήσει γεύμα που θα παραθέσει ο Πρωθυπουργός προς τιμήν του κ. Ολάντ και της συνοδείας του και ακολούθως ο Γάλλος Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου θα πραγματοποιηθεί τελετή ανακήρυξης του κ.Ολάντ ως Επίτιμου Διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 16:00 αναμένεται η αναχώρηση του Γάλλου Προέδρου για τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα) όπου θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και αμέσως μετά θα μεταβεί στην έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Σχηματισμών “Κοραλλία” , όπου θα είναι και ο τελευταίος του σταθμός στην Αθήνα, πριν από την μετάβασή του στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, απ’ όπου θα αναχωρήσει με ειδική πτήση για το Παρίσι στις 19:00.