ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ησυχος: Μέριμνα για τους ομογενείς στην Ουκρανία

by on 09/02/2015
 

AΘΗΝΑ | Υπέρ του άμεσου τερματισμού της «συνεχούς κλιμακούμενης βίας» στην Ουκρανία αλλά της επαναπροσέγγισης Ε.Ε.-Ρωσίας, καθώς και της προστασίας των ομογενών της Ουκρανίας, τάχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος, διευκρινίζοντας ότι επίκειται επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στη Μόσχα, το Κίεβο και πιθανότατα στη Μαριούπολη, «όπου είναι έντονο το στοιχείο του ελληνισμού»Η κυβέρνηση καλείται να εκφράσει «τη συνέχιση μιας αγωνιστικής παράδοσης από άλλες θέσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Κώστας Ήσυχος σε ραδιοφωνική συνέντευξη, που έδωσε στο «Εντός και Εκτός Συνόρων», το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στην «ERTopen», μιλώντας για όλα τα τρέχοντα και κρίσιμα ζητήματα της «φλεγόμενης» γειτονιάς μας από τη Μαριούπολη και το Κίεβο μέχρι την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, τόνισε ότι «το Κίεβο, δεν έχει επί της ουσίας τόσες δυνατότητες ανεξάρτητης φωνής και αυτοτέλειας, σε ό,τι αφορά την κρίση. Είναι μια κυβέρνηση υπό ομηρεία κάτω από ευρωατλαντικές λογικές. Παρ’ όλα αυτά και η γαλλογερμανική πρωτοβουλία μπορεί να έχει θετικές πτυχές, εάν πράγματι καταλήξουμε, έστω και σε μια προσωρινή, παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από τη Μαριούπολη, που, όπως ξέρουμε όλοι, είναι έντονο το στοιχείο του ελληνισμού, των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής οι οποίοι είναι πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι.”

Σύμφωνα με τον κ. Ησυχο, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι αυτοί οι πληθυσμοί ελληνικής καταγωγής, να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους με ειρήνη και ομαλότητα. Παρόλα αυτά, επειδή τα πράγματα είναι αρκετά συγκεχυμένα, έχει μεγάλη σημασία να δούμε με ποιο τρόπο θα μπορέσει να παρέμβει η ελληνική κυβέρνηση.

Υπάρχει ένας σχεδιασμός μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή, στη Μόσχα το Κίεβο και ενδεχομένως στη Μαριούπολη. Είναι πρόωρο να μιλάμε για μια μαζική απομάκρυνση, γιατί ένα συντριπτικό κομμάτι των ομογενών μας, θέλουν να μείνουν στις εστίες τους. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι, τουλάχιστον αυτοί που έχουν διπλή υπηκοότητα, να στηριχτούν αλλά και οι άλλοι να πάρουν κάρτα ομογενών, να διευκολυνθούν. Οι συνομιλίες δεν θα περιοριστούν μόνο στο θέμα των ομογενών. Θέλουμε να παίξουμε έναν ενεργό ρόλο ως Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και της ευρωπαϊκής ηπείρου».

Για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
«Είναι ένα δρόμος που δεν θα βοηθήσει τις ευρωρωσικές σχέσεις. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ενωση να αναβαθμίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η οποία Ρωσία μετά προχωράει σε πιο αυξημένα αντίμετρα κατά της Ευρωπαικής Ενωσης. Αυτό ο δρόμος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Τώρα βρισκόμαστε σε μια φάση οικονομικού πολέμου και πρέπει η χώρα μας να παίξει έναν ουσιαστικό, πιο ενεργό, ρόλο, όπως έπραξε στην τελευταία σύνοδο των υπουργών εξωτερικής πολιτικής με τον Νίκο Κοτζιά, προκειμένου να στηρίξουμε τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης των δύο πλευρών και να αρχίσουμε να καταβάζουμε τους τόνους της αντιπαράθεσης και τα πεδία της αντιπαράθεσης, που ευτυχώς δεν είναι ακόμα στρατιωτικά αλλά παρεμένουν ιδιαίτερα τεταμένα στο οικονομικό πεδίο».

Για Τουρκία και Κύπρο
«Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κύπρο, που ήταν η πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, διαφαίνεται μια πολύ στενή συνεργασία των δύο χωρών ιδιαίτερα στο κομμάτι της Τρόικας, της ενισχυμένης επιτήρησης που επιδιώκεται από τους εταίρους στις δύο χώρες. Οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια όχθη του ποταμού, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική τους, να απεμπλακούν ή να ελαφρύνουν, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, αυτή την επιτήρηση και να μπορέσουν οι χώρες αυτές να μπουν άμεσα σε αναπτυξιακή τροχιά και να φύγουν από τη μέγγενη του δανεισμού. Βεβαίως, υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες και οικονομικές και γεωπολιτικές και στα ζητήματα των συμφωνιών με τους εταίρους. Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου θα συνεργάζονται στενά και στο πεδίο των συναντήσεων κορυφής, όπου μπορούν να έχουν κοινά μέτωπα σε πάρα πολλά ζητήματα».