ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ηττα της συγκυβέρνησης το αποτέλεσμα για τον Πρόεδρο

by on 17/12/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Συγκεντρώνοντας μόνο 160 ψήφους υπέρ του κ. Δήμα και κάτω από τον πήχη των κυβερνητικών προσδοκιών ολοκληρώθηκε άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, περιορίζοντας σημαντικά τις πιθανότητες εκλογής Προέδρου ακόμη και στον τρίτο γύρο.

Συγκεκριμένα,  τα 160 «ναι» που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας και τα 135 «παρών» φέρνουν πιο κοντά τις εθνικές κάλπες, εκτός εάν γίνουν έως τις 29 Ιανουαρίου πολιτικές εξελίξειςπου θα άλλαζαν τα δεδομένα.

Σημειώνεται ότι πριν την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη θετική ψήφο ως ψήφο σεβασμού στο Σύνταγμα και είχε καλέσει να ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα ακόμη κι εκείνοι που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε ότι κάθε θετική ψήφος για την εκλογή Προέδρου, από την παρούσα Βουλή, είναι ψήφος ναι σε νέο μνημόνιο.

Συνολικά ψήφισαν 295 βουλευτές, εκ των οποίων 160 ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα και 135 “παρών”.

Εκτός των βουλευτών της συμπολίτευσης, υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα τάχθηκαν οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γ. Νταβρής, Χ. Αηδόνης και Αικατερίνη Μάρκου.

Πέντε βουλευτές, τέσσερις ανεξάρτητοι, οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Ε. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος καθώς και η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός Ελλάδος και με τηλεγράφημα που απέστειλε, σημείωσε ότι αν ήταν παρούσα, θα ψήφιζε “παρών”.

“Παρών” ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Μελάς, λίγα λεπτά μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας, έσπευσε να “διευκρινίσει” ότι η ψήφος του στις επόμενες ψηφοφορίες θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση…

“Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε πλήρεις ημέρες, δηλαδή την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι.

Ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίρπας εξερχόμενος της Βουλής μετά την ψηφοφορία δήλωσε ότι “η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική φόβου κατέρρευσε”, προσθέτοντας ότι: “Αύριο είναι μια καινούρια μέρα, πιο αισιόδοξη. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και πολύ σύντομα και ο λαός μας πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και θα τη δώσει ο λαός.

Μιλώντας νωρίτερα στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε “ωραίο” το αποτέλεσμα.