ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ηχούν τα τύμπανα του πολέμου στην Ουκρανία

by on 02/03/2014
 

ΜΟΣΧΑ | Παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις της Δύσης η Ρωσία έχει προχωρήσει σε ντε φάκτο κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς στρατιωτικές δυνάμεις της εδραιώνουν το ρωσικό έλεγχο στην χερσόνησο, ενώ ο νεοδιορισθείς αρχηγός του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού αυτομόλησε, ορκιζόμενος πίστη στις φιλορωσικές αρχές.

Στο μεταξύ η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ουκρανίας έθεσε τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης τονίζοντας ότι προετοιμάζεται να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας και ζητά την στρατιωτική υποστήριξη άλλων χωρών εφόσον η ρωσική δράση επεκταθεί.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ απειλούν πλέον τη Μόσχα με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8, παρά τις επιφυλάξεις της γερμανικής πλευράς.

«Αυτή δεν είναι απειλή, αυτή είναι κήρυξη πολέμου στη χώρα μου» δηλώνει ο νέος Ουκρανός ηγέτης Αρσένι Γιάτσενιουκ, ζητώντας τη βοήθεια της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου ως συνυπογράφουσες χώρες της συμφωνίας του 1994 με τη Ρωσία, που εγγυάται την ασφάλεια της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής».

Πάντως, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει ντε φάκτο τη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σταθμεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Την Κυριακή Ρώσοι στρατιώτες περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας με το δάχτυλο στη σκανδάλη από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους και να δηλώσουν υπακοή στις φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας. Οι στρατιώτες φέρεται να εγκαταλείπουν μαζικά τις θέσεις τους, όμως η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο Κίεβο επιμένει ότι διατηρούνται σε αυτές, αναφέροντας επίσης ότι στόλος από δέκα πολεμικά πλοία παραμένει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και τα πληρώματά τους παραμένουν πιστά στις αρχές του Κιέβου.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία διατηρεί πρόσθετη δύναμη 150.000 ανδρών κατά μήκος της μεθορίου μετά τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποίησε στην περιοχή, αλλά επί του παρόντος δεν έχουν περάσει εντός ουκρανικού εδάφους.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

18 + six =