ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η ελληνική οικονομία από το κακό στο χειρότερο

by on 07/01/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Παρά τις διατυμπανήσεις της απερχόμενης συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ότι η οικονομία βρίσκεται στο σωστό δρόμο και ότι σύντομα βγαίνουμε από την κρίση, στην πραγματικότητα, όπως αναφέρουν και στοιχεία της Eurostat το ελληνικό χρέος, μετά τις πολυθρύλητες θυσίες του ελληνικού λαού, αυξήθηκε και έφτασε… αισίως στο 177,7% του ΑΕΠ από το 126,8 του 2009!!!

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας και οι πολιτικές εξελίξεις στον ελλαδικό χώρο, έχουν εντείνει τις ανησυχίες στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία και κατ’επέκταση της Ευρώπης δεν παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην Ελλάδα η οικονομία οδεύει στον πέμπτο χρόνο των μνημονιών παρουσιάζοντας ύφεση στο ΑΕΠ της που φθάνει το 25%, το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία ανήλθε τον Νοέμβριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ τόσο στον ενεργό πληθυσμό (13,4%) όσο και στους νέους (43,9%), σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα (07/01) στη δημοσιότητα από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της Ιταλίας (Istat). Με 13,4%, το ποσοστό ανεργίας το Νοέμβριο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τότε καθιερώθηκε στην Ιταλία η κατάρτιση μηνιαίων στατιστικών στοιχείων (2004) και τριμηνιαίων (1977). Το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο και κατά 0,9% σε ένα χρόνο. Είναι επίσης ανώτερο των προβλέψεων των οικονομολόγων (13,1%).

Στους νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, το ποσοστό ανεργίας ανήλθε επίσης σε νέο ρεκόρ 43,9%, καταγράφοντας αύξηση 0,6% σε ένα μήνα και 2,4 μονάδες σε ένα χρόνο. Ο αριθμός των ανέργων της ηλικιακής αυτής ομάδας ανέρχεται σε 729.000.

Σύμφωνα με διορθωμένα στοιχεία βάσει των εποχικών διακυμάνσεων, ο αριθμός αυτών που αναζητούσαν εργασία ανερχόταν σε 3,457 εκατομμύρια το Νοέμβριο, ενώ τον ίδιο μήνα ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 22,310 εκατομμύρια, μικρότερος κατά 0,2% σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Την ίδια στιγμή ηγεσία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προχώρησε στην καταγγελία ότι στελέχη του Δημοσίου την προσέγγισαν ζητώντας να καθυστερήσει την αναθεώρηση στοιχείων που σχετίζονται με τη Διαδικασία περί Υπερβολικού Ελλείμματος. Η καταγγελία περιλαμβάνεται στην δεύτερη ετήσια έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Ορθής Πρακτικής για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές στο Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα.