ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Η επόμενη μέρα με τη Συμφωνία

by on 13/07/2015
 

AΘΗΝΑ | Προθεσμία μέχρι την Τετάρτη έχει η κυβέρνηση για να εγκριθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία και τέσσερα συγκεκριμένα νομοθετήματα που εμπεριέχονται σε αυτήν. Η συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, προβλέπει μεταξύ άλλων νέο τριετές πρόγραμμα δανειοδότησης έως 86 δις, αναδιάρθρωση του χρέους, χρηματοδότηση με 35 δισεκατομμύρια για αναπτυξιακά μέτρα από την Κομισιόν και Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με έδρα την Ελλάδα υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, με περιουσιακά στοιχεία 50 δις ευρώ.

Ως την Τετάρτη πρέπει να ψηφιστούν οι αλλαγές στον ΦΠΑ και στη φορολογική βάση, τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό, η πλήρης νομική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού Συμβουλίου με μηχανισμό ημιαυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Στο μεταξύ, η συμφωνία έχει προακλέσει αναταραχές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Τρίτη το πρωί θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος όπου θα εξετασθούν όλες οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

«Δώσαμε μάχη και παλέψαμε μέχρι τέλους για το καλύτερο, ώστε να διεκδικήσουμε μία συμφωνία που θα κρατήσει τη χώρα στα πόδια της», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας, μετά τη μαραθώνιο Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός. «Βρεθήκαμε μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις και σκληρά διλήμματα, αλλά πήραμε την ευθύνη της απόφασης».

Στο μεταξύ, παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής, όπως ανακοίνωσε με επιστολή του προς την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πιθανότατα θα καταλάβει τη θέση του Μανώλη Γλέζου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ τη θέση του Νίκου Χουντή, που είχε εκλεγεί στη Β’ Αθηνών καταλαμβάνει ο Γιώργος Κυρίτσης.

Παράλληλα, καταψηφίζει και παραιτείται ο διαφωνών βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, ο οποίος πρόσκειται στην Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας. Με ανάρτησή του στο διαδίκτυο υποστήριξε ότι η χώρα οδηγείται στην ταπείνωση και εξήγησε ότι αφού ψηφίσει «όχι» θα επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε καταψήφιση των μέτρων προσανατολίζεται η Αριστερή Πλατφόρμα, σύμφωνα με πληροφορίες. «Θέλουν να «δέσουν» πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και προτάσσουν την ψήφιση νομοσχεδίων που θα διαρρήξουν την σχέση της κοινωνίας με την Αριστερά», εκτιμά ο Αντώνης Νταβανέλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας 3ο μνημόνιο τις απαιτήσεις των δανειστών.

«Η «αποικία χρέους» συνεχίζεται, τα μνημόνια κυβερνούν την Ελλάδα”, αναφέρει σε δήλωσή του ο Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Ελλάδας.

Εξάλλου, την παραίτηση των διαφωνούντων ζητά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Την αντίθεσή του στη συμφωνία, αλλά την παραμονή του στην κυβέρνηση και τη στήριξή του προς τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος μετά από συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε χθες ένα πραξικόπημα τόνισε ο υπουργός Άμυνας, καταγγέλλοντας ότι ο πρωθυπουργός εκβιάστηκε από τους εταίρους και απειλήθηκε με κατάρρευση των τραπεζών και ολικό κούρεμα καταθέσεων. Στις 8.30 το πρωί της Τρίτης συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να αποφασίσει για την τελική της στάση.

Οσον αφορά στη στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, «η ΝΔ θα ψηφίσει τα προαπαιτούμενα παρά το ότι εκτιμά ότι η συμφωνία είναι επώδυνη και πολύ χειρότερη από όσες έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα» είπε μετά τη συνεδρίαση του Άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Την πρόθεσή του να στηρίξει τα νομοσχέδια που θα έλθουν στη Βουλή ως απόρροια της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες γνωστοποίησε το Ποτάμι.

Για «πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων που έρχεται να πολλαπλασιάσει τα ήδη αβάσταχτα βάρη των προηγούμενων μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων» κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Τέλος, να προχωρήσει με σύνεση, αυτοκριτική και ευθύνη μετά τη συμφωνία, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.