ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ιστορική συνάντηση Βαρθολομαίου – Πάπα

by on 30/11/2014
 

ΚΩΝ/ΠΟΛΗ | Ιστορικής σημασίας η επίσκεψη στο Φανάρι του Πάπα Φραγκίσκου, η συνάντησή του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο καθώς και η πανηγυρική Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία για τη Θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πάπα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπεγράφη επίσης και κοινή δήλωση για τον χριστιανικό διάλογο με αναφορές στην ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.

Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο εκκλησίες υπογραμμίζεται η ανάγκη για τη συνέχιση του ενδοχριστιανικού διαλόγου στην παράδοση που έχει ξεκινήσει μετά την άρση σχίσματος, αλλά και για πρώτη φορά τίθενται ευθέως πολιτικά ζητήματα, όπως η επιβίωση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Οι χριστιανικές κοινότητες απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, τονίζεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο επισημαίνεται: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς».

Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια της οποίας το Σύμβολο της Πίστεως (“Πιστεύω”) στην αρχική ελληνική εκδοχή του διαβάστηκε από τον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις στο Φανάρι ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Αμανατίδης.