ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

‘Καλωσορίζει’ το Eurogroup την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις

by on 11/05/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | «Καλωσορίζει» το Eurogroup την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα κατά τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως χρειάζεται ακόμη χρόνος για να καλυφθούν τα κενά. «Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να βρει μια λυτρωτική συμφωνία», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Συνεδριάζει την Τρίτη το κυβερνητικό συμβούλιο για την εξέταση των τελευταίων εξελίξεων.

«Υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα» δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να βρει μια λυτρωτική συμφωνία». «Αναζητούμε έναν κοινό τόπο μεταξύ μνημονιακού και μετα – μνημονιακού προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε σαφή εντολή και διαπραγματευόμαστε με αποφασιστικότητα αυτή τη στιγμή, δεν χρειάζεται να προβούμε σε δημοψήφισμα» απάντησε ερωτηθείς για ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

«Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης και κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία, χαμηλή απασχόληση και ανασφάλιστη εργασία. Το να κόβεις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητος φορέας κι εμείς δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποια άποψη ή θέση για το τι πρέπει να κάνει» επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Ντάισελμπλουμ ερωτηθείς περί μηνύματος του Eurogroup για τη ρευστότητα προς την Ελλάδα.

«Προχωράμε βήμα βήμα, πρώτο βήμα είναι να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα» ανέφερε ο Πιερ Μοσκοβισί, τονίζοντας πως οδικός χάρτης παραμένει η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

«Αναγνωρίζουμε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Συμβουλίου. «Χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να γεφυρωθεί το χάσμα στα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά» υπογράμμισε.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχει ως ακολούθως:

«Το Eurogroup σήμερα κατέγραψε την κατάσταση των διαρκών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και στους θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Σημειώνουμε πως η αναδιοργάνωση και η εξομάλυνση των διαδικασιών εργασίας έκανε δυνατή μια επιτάχυνση και συνέβαλε σε μια πιο ουσιαστική συζήτηση. Την ίδια ώρα, αναγνωρίσαμε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά στα θέματα που παραμένουν ανοιχτά.

Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τις εργασίας τους με τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη μιας επιτυχούς και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

To Εurogroup επανέλαβε ότι η ανακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει ένα έγκυρο πλαίσιο για τις συζητήσεις.

Μόλις οι θεσμοί φτάσουν σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει για τις πιθανές εκταμιεύσεις των πόρων που απομένουν από την τρέχουσα συμφωνία».

Δηλώσεις Βαρουφάκη
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

  • Η πρόοδος είναι και ουσιαστική και διαδικαστική. Οι συζητήσεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το ΦΠΑ στις οποίες έχουμε υποβάλλει προτάσεις έχει υπάρξει πρόοδος. Έλεγχος επί των κεφαλαίων και νομισματική ένωση είναι δύο όροι αντιφατικοί.
  • Ένα δημοψήφισμα αποτελεί πάντα μία δυνατότητα, προβλέπεται από το Σύνταγμα, είναι θέμα του Πρωθυπουργού να το αποφασίσει και του ΠτΔ να το εγκρίνει. Δεν αφορά τον υπουργό Οικονομικών.
  • Για Σόιμπλε: Σήμερα ήταν η πιο φιλικη συζήτηση που είχαμε κάνει ποτέ. Έμαθα πράγματα σήμερα και ελπίζω να έμαθε και αυτός. Συμφωνήσαμε το περιεχόμενο της συζήτησης να μείνει μεταξύ μας
  • Έχουμε συμβιβαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν θα υπαναχωρήσουμε στις βασικές αρχές. Πρώτον να σταματήσει ο κύκλος της ύφεσης και του αποπληθωρισμού.
  • Το συνταξιοδοτικό είναι καίριο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία. Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση.
  • Οι διαφορές μας έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση σε θέματα όπως το ΦΠΑ. Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά, τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία.
  • Το θέμα της ρευστότητας είναι φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό, μην κλείνουμε τα μάτια μας. Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Η κυβέρνηση δέχεται απολύτως την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν χρειάζεται κάποια απόφαση του Eurogroup για να ληφθούν αποφάσεις.
  • Υπήρχε μία προσέγγιση τις τελευταίες εβδομάδες, δυστυχώς δεν καταφέραμε να φτάσουμε σε τελικό συμπέρασμα. Ιδιαίτερα θετική η ατμόσφαιρα. Πολλοί συνάδελφοι παραδέχτηκαν ότι δεν βοήθησαν όλα αυτά που διέρρευσαν μετά το Eurogroup στη Ρίγα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Εργαζόμαστε νυχθημερόν για να βρεθεί μία λυτρωτική λύση. Δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως..