ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Λιου σε Τσίπρα: Απομείωση χρέους εντός της θητείας Ομπάμα

by on 21/07/2016
 

ΑΘΗΝΑ | Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε στον πρωθυπουργό πως οι ΗΠΑ πρωτοστατούν για το ζήτημα του χρέους και στόχος είναι να συμφωνηθεί απομείωση πριν από τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, της κυβέρνησης Ομπάμα.

Προηγήθηκε συνάντηση του Λιου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η πορεία της ελληνικής οικονομίας προς την ανάπτυξη, οι επενδύσεις, καθώς και το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, τονίστηκε η σημασία της Ελλάδας για τη σταθερότητα τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και στην Ευρώπη έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, και παρά τις κρίσης που η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν.

Επιπλέον, συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στο πεδίο της καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος.

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στον σύντομο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο, επισημαίνοντας πάντως ότι απομένουν να γίνουν κι άλλα.

«Παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, παραμένει πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή σε μια περίοδο αστάθειας», αναφέρει στο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στο Twitter, κατά τη συνάντηση που έχει με τον Υπ. Οικονομικών των Η.Π.Α. Τζακ Λιου. «Είναι ανάγκη να ενδυναμωθεί ο ρόλος της χώρας μας» τόνισε.

«Τώρα, χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ αλληλεγγύη από την πλευρά των εταίρων μας, και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους, ώστε να στηρίξουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας σε μία εύθραυστη ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.