ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μέρκελ: Ευχολόγια και συνέχιση της λιτότητας

by on 11/04/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Εν μέσω αντιδράσεων πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη της γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, χωρίς ουσιαστικά να αποφέρει τίποτα σημαντικό εκτός από μια σειρά προεκλογικών επαίνων και ευχολόγιων προς την κυβέρνηση και με τη σύσταση να συνεχισθεί η πολιτική της λιτότητας, κάτι με το οποίο συμφώνησε απόλυτα ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχισθούν με τον ίδιο ρυθμό. “Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με την προσπάθεια της Μέρκελ να στηρίξει το “success story” του Α. Σαμαρά και “να πουλήσει” στη γερμανική κοινή γνώμη την “επιτυχημένη” πολιτική της, αλλά χωρίς καμία υπόσχεση για το χρέος ή άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε η κοινή συνέντευξη της Α. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου.

Η Μέρκελ απαντώντας στις ερωτήσεις για πιθαβή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και τα σενάρια για ενδεχόμενο για τρίτο πακέτο στήριξης, σημείωσε πως η πορεία της Ελλάδας θα αξιολογηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη Απριλίου.

Η ίδια χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητο ότι άξιζε να εφαρμοστεί το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις, συμπληρώνοντας ότι η πορεία δεν έφτασε στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία. Αναγνώρισε επίσης ότι οι άνεργοι έχουν περάσει δύσκολα και ότι «δεν έχει φτάσει στο τέλος της αυτή η πορεία», ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν άλλα οφέλη, όπως π.χ. η ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την υπόσχεση ότι οι μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας θα συνεχιστούν, έδωσε στην Α. Μέρκελ ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δεν σκέφτεται τις εκλογές αλλά την Ελλάδα, αποφεύγοντας να διευκρινίσει τις μελλοντικές του κινήσεις. Επίσης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρα μας δε θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης, καθώς ήδη είναι σε τροχιά ανάπτυξης.

Νωρίτερα, η Α. Μέρκελ συμμετείχε με τον κ. Σαμαρά σε φόρουμ νέων επιχειρηματιών και εκπροσώπων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων.

“Ήρθα σήμερα εδώ για να μάθω πράγματα από εσάς, για να ακούσω τις ανησυχίες σας,” δήλωσε η Μέρκελ. “Θέλω να ρίξω μία ματιά στο μέλλον και να μιλήσω με νέους ανθρώπους που έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες. Γνωρίζω τη δύσκολη κατάσταση, που βιώνετε και που διαρκεί για πολλούς ακόμη ανθρώπους. Στη χώρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Υπάρχουν οι παραδοσιακοί τομείς όπως ο τουρισμός και η γεωργία όπου όμως μπορεί κανείς να ακολουθήσει νέους δρόμους”.

“Σκέφτομαι όμως και τον τομέα των υπηρεσιών που εάν έχει κανείς νέες ιδέες μπορεί να προσεγγίσει νέες αγορές εκμεταλλευόμενος και το διαδίκτυο. Το ερώτημα είναι πώς να προσελκύσει κανείς χρηματοδότηση. Θέλουμε να δώσουμε ώθηση στις νέες εταιρείες και θα συμβάλουμε, όπως και η ελληνική πλευρά. Είναι ερώτημα «πώς μπορώ να έχω κεφάλαιο και να διευρύνω την επιχείρησή μου». Ύστερα από όσα έγιναν, και τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα αποκτά περισσότερες ευκαιρίες παρά δυσκολίες αν και υπάρχει ακόμη μεγάλη ανεργία και προβλήματα” πρόσθεσε η Α. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς τόνισε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάπτυξη είναι η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η έμφαση στην εμπορευματικότητα των αγαθών και των υπηρεσιών μας.

“Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενα βήματά της, στα βήματα της ανάπτυξης, θα δείξει το μεγάλο ζητούμενο που είναι η εξωστρέφεια και η καινοτομία. Χρειάζεται νέες φρέσκες ιδέες, έχει γίνει μεγάλη προεργασία για να φτιάξουμε μία αγορά που να παράγει αντί να καταναλώνει. Αυτή η Ελλάδα είναι πραγματικότητα. Η χώρα μας διαθέτει έμψυχο υλικό μεγάλης ακτινοβολίας και εμβέλειας και μπορεί να γίνει κέντρο καινοτομίας με προοπτική εξωστρέφειας” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δήλωση ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «οι δηλώσεις των κκ Μέρκελ και Σαμαρά επιβεβαίωσαν την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής λιτότητας και μνημονίων».

«Ο πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, δεν έθεσε κανένα από τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, παρά έμεινε στις ευχαριστίες προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για την τιμή που του έκανε να τον συναντήσει, σε ευχολόγια για την ανάκαμψη και στα καθιερωμένα κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού. Δεν αξίζει στο λαό μας ένας τέτοιος πρωθυπουργός, δεν του ταιριάζει τέτοια αντιμετώπιση» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δυναμική υποδοχή
Πορεία διαμαρτυρίας φορέων και συνδικάτων πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας την Πέμπτη για την… υποδοχή της Μέρκελ, παρά τις απαγορεύσεις της αστυνομίας, η οποία απέκλεισε το κέντρο της Αθήνας τοποθετώντας σε κάθε είσοδο και έξοδο από αυτό 5.000 αστυνομικούς, κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ. Με σύνθημα “Κλείνετε τους δρόμους σαν στην Κατοχή – Ελεύθεροι θα μείνουμε για την Ανατροπή”, χιλιάδες διαδηλωτές, Έλληνες και μετανάστες κόμματα και φορείς έδωσαν ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας, παρά τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας ότι “η πραγματοποίηση ή η απόπειρα πραγματοποίησης συνάθροισης ή πορείας κατά το προαναφερθέν χρονικό διάστημα στους ανωτέρω χώρους θα αντιμετωπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο, οι δε συμμετέχοντες σε τέτοια συνάθροιση ή πορεία θα διώκονται για παράβαση των διατάξεων του άρθρου 171 Π.Κ. και άλλων συναφών διατάξεων”.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκαν οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και αμέσως μετά το δυναμικό μπλοκ των καθαριστριών που έδωσε τον παλμό στην κινητοποίηση φωνάζοντας “Και με ξαστεριά και με τη βροχή, θα είμαστε στον δρόμο για την Ανατροπή” και “Ούτε Μέρκελ, ούτε Σαμαράς – Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς”.

Ιδιαιτέρως μαζικό ήταν το μπλοκ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που προχώρησαν σε ρίψη μπαλονιών με χρώμα κατά αστυνομικών, φωνάζοντας “Η λάμψη της εξέγερσης είναι παντοτινή – Αγώνας – Ρήξη – Ανατροπή”. “Οι μέρες της αφθονίας είναι μετρημένες”, προειδοποίησαν, με μήνυμά τους γραμμένο στα ελληνικά και τα γερμανικά στο πανό τους, τις μνημονιακές δυνάμεις.

Αγωνιστικό “παρών” έδωσαν στη διαδήλωση και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

“Η επίσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, γίνεται για να υποστηρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ενόψει των εκλογών. Για να επιβραβεύσει το καταστροφικό κυβερνητικό έργο, να επιτηρήσει την συνέχιση της λιτότητας, να επιθεωρήσει αν χαρίστηκαν οι τράπεζες στα συμφέροντα, αν δόθηκε για ψίχουλα η δημόσια περιουσία, αν έπεσαν οι μισθοί στο επίπεδο της Βουλγαρίας” τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ, στο κάλεσμά του για το συλλαλητήριο.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

eighteen − nine =