ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Εντυπωσιακή παρέλαση και χοροί υπό βροχή

by on 25/03/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, απουσία κιγκλιδωμάτων, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Την παρέλαση παρακολούθησαν, επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνεται ότι χωρίς τα κάγκελα και την αστυνομοκρατία των τελευταίων ετών και με πρόγραμμα γιορτής με τη συμμετοχή του λαού, κορυφώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Επίσης, φέτος η πρόσβαση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ήταν ελεύθερη.

Χαρακτηριστικό ήταν επόσς το γεγονός ότι οι εξέδρες των επισήμων βρίσκονταν εκατέρωθεν του μνημείου και το βάθρο του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν δίπλα στην πρώτη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί προς την πλευρά του Ζαππείου.

Η παρέλαση των τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από το μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη, παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου, ξεκίνησε η παρέλαση στις 11 το πρωί. Πιστεύεται ότι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην Αττική κράτησαν αρκετούς Αθηναίους μέσα στα σπίτια τους.

Από αέρος, διελεύσεις πάνω από την πλατεία Συντάγματος έκαναν όλοι οι σχηματισμοί των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες εντάσσονταν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του προσωπικού των 3 Κλάδων του στρατού, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.

Μεταξύ αλλαγών που υπάρχουν φέτος, ήταν και η κατάργηση υπερυψωμένης εξέδρας, στη θέση της οποίας βρίσκεται μιας νέας μορφής εξέδρα που δεν ξεπερνά το επίπεδο του πεζοδρομίου και δεν στέκεται μπροστά στη Βουλή, προκειμένου η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να μην έχει την πλάτη στραμμένη στον Άγνωστο Στρατιώτη. Διαφορετική είναι η αντιμετώπιση μόνο για τον πρώτο πολίτη της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος στέκεται σε μικρό βάθρο.

Επιπλέον, πριν ξεκινήσει ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου, γαλανόλευκα σημαιάκια μοιράστηκαν δωρεάν στους πολίτες, ενώ την παρέλαση παρακολουθούν και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ακολουθώντας την προτροπή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκου και την επιθυμία του υπουργού Άμυνας να βρεθούν στο Σύνταγμα μαζί με τον υπόλοιπο λαό.

Να σημειωθεί ότι, παρά το εορταστικό κλίμα η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρεμβάσεις από ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου που θα εκμεταλλευτούν «την απόφαση να μην υπάρχουν κάγκελα και να θελήσουν να προσεγγίσουν τον χώρο της παρέλασης και να σηκώσουν πανό ή ακόμα και να επιχειρήσουν να ‘εισβάλουν’ κάνοντας τη δική τους παρέλαση», όπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Νωρίτερα, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η επίσημη δοξολογία για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, όπου έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.