ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Μεταλαμπάδευση ελληνικής γλυπτικής στην Αυστραλία

by on 15/01/2015
 

ΣΙΔΝΕΪ | Στον ειδυλλιακό κόλπο Carss Park της Κόγκαρα στο νότιο Σύδνεϋ, ιδρύθηκε πρόσφατα ένα πρότυπο φυτώριο τέχνης με πρωτοβουλία του Βουλευτή της τοπικής εκλογικής έδρας Barton κ. Νίκου Βαρβαρή και ελληνοαυστραλών δημοτικών συμβούλων της Δημαρχίας Κόγκαρα. Ας σημειωθεί ότι ο κ. Βαρβαρής διετέλεσε Δήμαρχος και σήμερα παραμένει επίτιμος Δήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος της Δημαρχίας Κόγκαρα.

Στην παραλία του πανέμορφου κόλπου που θυμίζει έντονα ελληνικό τοπίο, υπάρχει το σπίτι του δημοτικού φύλακα του πάρκου, όπως συνηθιζόταν παλιότερα. Με την απόσυρση του φύλακα από την ενεργό υπηρεσία η Δημαρχία θέλησε να το κατεδαφίσει, αφού δεν χρειαζόταν πλέον. Δυναμικά αντίθετος στην απόφαση στάθηκε ο τότε Δήμαρχος κ. Βαρβαρής, ο οποίος όντας ένθερμος προστάτης των τεχνών πρότεινε την διατήρηση και ανακαίνιση του κτίσματος και μετατροπή του σε Σπίτι Καλλιτεχνών, όπου θα μπορούν να διαμένουν και να εργάζονται άνθρωποι της τέχνης για μια περίοδο δημιουργίας.

Η θαυμάσια ιδέα του στηρίχθηκε δυναμικά από όλους τους έλληνες δημοτικούς συμβούλους της Δημαρχίας και ειδικότερα τους Λίμπεραλς και εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχει ένα εργαστήρι τέχνης που ήδη αποδίδει πλούσιους καρπούς και μάλιστα από ελληνικά καλλιτεχνικά χέρια.

Σε παλιότερη συνάντηση γνωριμίας του κ. Βαρβαρή με τον Γενικό Πρόξενο στο Σύδνεϋ Δρ Σταύρο Κυρίμη, συζητήθηκε το θέμα εκδηλώσεων εορτασμού της 100ετηρίδας της μάχης των ANZACS στην Καλλίπολη το 1915 και το σχετικό πρόγραμμα που στηρίζει και χρηματοδοτεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Αυστραλίας. Αναφέρθηκε το όνομα του διακεκριμένου έλληνα γλύπτη Τάκη Κοζόκου και με τη συμπαράσταση ελληνικών οργανώσεων του Σύδνεϋ, έφτασε εδώ ο έλληνας καλλιτέχνης και σε ανταπόκριση της Δημαρχίας Κόγκαρα, η πρώτη εκχώρηση του Σπιτιού Καλλιτεχνών ανατέθηκε στον έλληνα γλύπτη, ο οποίος ήδη βρίσκεται και εργάζεται στον πανέμορφο χώρο του πάρκου, σε ελάχιστη απόσταση από την παραλία, με θέα που εμπνέει και αναζωογονεί.

Πρώτο έργο ο Αη-Γιώργης
Το πρώτο καλλιτεχνικό έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και παίρνει μορφή και ψυχή, είναι η μαρμάρινη Βίβλος του Αγίου Γεωργίου, ένα ανάγλυφο σε μορφή μεγάλου ανοικτού βιβλίου που στην δεξιά σελίδα απεικονίζει με θρησκευτική ευλάβεια τον Άγιο Γεώργιο έφιππο να μάχεται το δράκο και στην αριστερή απεικονίζονται με βυζαντινή πιστότητα ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος και ο Άγιος Δημήτριος «για να μην παραπονιόνται ότι τους αφήσαμε έξω, αφού συνήθως απεικονίζονται μαζί…» όπως είπε ο καλλιτέχνης.

stgeorge2

Ο γλύπτης Κοζόκος επί τω έργω…

 

Ο γλύπτης Τάκης (Παναγιώτης) Κοζόκος
Ο Τάκης Κοζόκος γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Με την πλαστική τέχνη ασχολείται από το 1978 όταν στο νησί της Τήνου βρέθηκε δίπλα στον δάσκαλο Γιάννη Μανιατάκο και τους Τηνιακούς τεχνίτες της πέτρας τους οποίους θαύμασε και συνεργάστηκε για πολλά χρόνια και σ’ αυτούς οφείλει την αγάπη του στο μάρμαρο το οποίο και έγινε σιγά-σιγά αποκλειστικό εκφραστικό του μέσον.

Τελείωσε αριστούχος την Σχολή Καλών Τεχνών της Τήνου και συνέχισε τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Εργάστηκε ως γλύπτης-συντηρητής στα έργα στην Ακρόπολη των Αθηνών (1990-1997) και στην συνέχεια ως Γλύπτης (ΠΕ 10) στο Μουσείο της Ακροπόλεως έως το 2000.

Από το 1988 ασχολείται με την εικαστική εκπαίδευση και μαζί με άλλους συναδέλφους ιδρύουν τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής-ΔΗΠΕΑΠ-τα οποία εντάσσονται στο Δίκτυο Πόλεων των Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διευθύνει ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής τα Εργαστήρια από το 2002 έως το 2011 με την συμμετοχή 25 εικαστικών δασκάλων για 600 – 800 περίπου σπουδαστές ετησίως, ενώ ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στο Δήμο Παλλήνης μεταξύ 2003 και 2005.

Έχει πραγματοποιήσει 5 ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε 10 Συμπόσια Γλυπτικής για μεγάλα έργα σε πέτρα. Έργα του βρίσκονται σε Δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2001 έως σήμερα είναι Επίκ. Καθηγητής (σε διαδικασία εξέλιξης ως Αναπληρωτής Καθηγητής) στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο ίδιος λέει για το καλλιτεχνικό έργο του: «Κατά παράξενο τρόπο, αν και η εργασία του γλύπτη είναι η μορφοπλασία, εκείνο που εμένα ενδιαφέρει δεν είναι κατά βάση η μορφή αυτή καθ’ αυτή αλλά το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας προς την αποκάλυψη της μορφής.  Το θέμα και η συνειδητοποίηση της οργάνωσης της σύνθεσης όλου του έργου μου γίνεται αργά, ωριμάζουν όλα σιγά – σιγά και καθώς εξελίσσονται, διαμορφώνονται και παίρνουν μορφή και νόημα. Το επίπεδο δυσκολίας ή απόλαυσης, όπως θέλετε πάρτε το, εξαρτάται από την ανάγκη για εμβάθυνση του θέματος, καθώς και της συναισθηματικής – διαισθητικής εμπλοκή μαζί του. Στο χώρο της μουσική θα το λέγαμε αυτοσχεδιασμός. Δηλαδή μια πραγματικά προσωπική έκφραση, σε ένα διάλογο με τον εαυτό μου, με τα υλικά και με το κοινό…»

Προσιτός, καλοσυνάτος, φιλόξενος και πάνω απ’ όλα γλύπτης διεθνούς αναγνώρισης, ο Τάκης Κοζόκος μιλά για τον Αη-Γιώργη που γεννιέται από το καλέμι του στο μάρμαρο, ως και τα προγραμματιζόμενα έργα του στο Σπίτι Καλλιτεχνών της Δημαρχίας Κόγκαρα.

Μεταξύ των προγραμματιζόμενων έργων είναι και ένα μνημείο απότισης τιμής στις νοσοκόμες και τους μαχητές της Καλλίπολης. Είναι γνωστός ο ρόλος της νήσου Λήμνου που αποτελούσε βάση για το νοσοκομείο και τις εγκαταστάσεις της στρατιωτικής εκστρατείας της Καλλίπολης. Οι μαχητές του εκστρατευτικού σώματος ΑΝΖΑC αποκαλούσαν το νησί «τελευταία πύλη του παραδείσου πριν την κόλαση» και η συμβολή της νήσου και των κατοίκων της αναμένεται να αναγνωριστεί επίσημα στις φετινές εκδηλώσεις εκατονταετηρίδας, με παράλληλες εκδηλώσεις στη Λήμνο και την Καλλίπολη.

Βρήκαμε τον καλλιτέχνη στο εργαστήρι του στο Carss Park πλαισιομένο από τον βουλευτή κ. Βαρβαρή και τους δημοτικούς Συμβούλους της Δημαρχίας Κόγκαρα κ. Γεώργιο Κατσαμπάρη και Νίκο Αρώνη (Aroney), ο οποίος είναι και ο υποψήφιος βουλευτής των Λίμπεραλς για τις επερχόμενες πολιτειακές εκλογές της 28ης Μαρτίου, και μας εξηγούν ότι ο Άγιος Γεώργιος επιλέχθηκε ως πρώτο θέμα, συμβολίζοντας την ευρύτερη ομώνυμη περιοχή Saint George και το έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, θα τοποθετηθεί στην είσοδο της Βιβλιοθήκης της Δημαρχίας Κόγκαρα για να το απολαμβάνει το κοινό.

stgeorge3

Το Σπίτι των Καλλιτεχνών στον ειδυλλιακό κόλπο τoυ Carss Park

– Στη φωτό στην κορυφή, από δεξιά: Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Δημαρχίας Κόγκαρα κ. Γιώργος Κατσαμπάρης, ο γλύπτης κ. Τάκης Κοζόκος, ο ομοσπονδιακός βουλευτής Barton κ. Νίκος Bαρβαρής και ο πολιτειακός υποψήφιος βουλευτής Κόγκαρα κ. Νίκος Αρώνης (Aroney) με τη Βίβλο του Αγίου Γεωργίου