ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Με διαρροές πέρασε η πρόταση για συμφωνία

by on 11/07/2015
 

ΑΘΗΝΑ |  Με 251 «ναι», 32 ήταν «όχι» και 8 τα «παρών», και με αρκετές διαρροές από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη διαπραγμάτευση και τη σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας «ESM».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των διαρροών συμπεριλαμβάνονται η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς και δύο υπουργοί, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Δημήτρης Στρατούλης, οι οποίοι ψήφισαν «παρών». Ψαρρέα και Γαϊτάνη τα δύο «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Αίσθηση έκανε η απουσία του τέως υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος απουσίαζε επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους. Με επιστολή του, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να ψηφίσει «ναι».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το πέρας της συζήτησης στη Βουλή και πριν την ονομαστική ψηφοφορία, κάλεσε τους βουλευτές να προβούν σε ψήφο συνείδησης αλλά και εθνικής επιλογής: «Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές γιατί σε δύσκολες συνθήκες, διεξήχθη η σημερινή διαδικασία, η οποία κρίθηκε απαραίτητη, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη, προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν περισσότερα στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές της. Αναμετρώμαστε με το μπόι μας και με το μπόι της Ιστορίας. Η σημερινή ψήφος αποτελεί μία ψήφο συνείδησης και εθνικής ευθύνης. Είμαι βέβαιος ότι θα σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας αναλογεί».

Παράλληλα, μετά το πέρας της ψηφοφορίας στη Βουλή, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «H εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνίας με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους».

Η ψηφοφορία
Από τους 162 βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, “ΝΑΙ” Ψήφισαν οι 145, 8 ψήφισαν παρών, 2 όχι ενώ 7 ήταν απόντες.

Παρών από τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Κωνσταντίνος Λαπαβίτσας, Σταθάς Ιώαννης, Δημήτρης Στρατούλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Αγλαΐα Κυρίτση, Σκούρας. Όχι ψήφισαν οι Ιωάννα Γαϊτάνη και η κ. Ψαρρέα. Απόντες ήταν οι Κοδέλλας, Χατζηλάμπρου, Βαρουφάκης, Ραχήλ Μακρή, Κυριακάκης,

Δήλωση με την οποία επισημαίνουν ότι το σημερινό τους «ναι» υπαγορεύεται από πολιτικούς λόγους, που σχετίζονται με την μη απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να καταγραφεί ως «ναι» στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης υπογράφουν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για τους Λίτσα Αμανατίδου, Κώστα Δελημήτρο, Ζήση Ζάννα, Γιάννη Ζερδελή, Κώστα Ήσυχο, Ηλία Ιωαννίδη, Ηλία Καματερό, Μιχάλη Κριτσωτάκη, Θωμά Κότσια, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάση Πετράκο, Στέφανο Σαμοϊλη, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Νίκο Χουντή.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση προς τους θεσμούς, στη βάση της οποίας η κυβέρνηση ζητάει την ψήφο τους ως εξουσιοδότηση προκειμένου να διαπραγματευθεί τους βρίσκει ριζικά αντίθετους.

«Αυτή η πρόταση, στην ουσία, συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοπολιτικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και να επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην Οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας» τονίζουν.

Εξηγούν πως για αυτό τον λόγο δηλώνουν την αλληλεγγύη τους σε όσους και όσες από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο προτάσεις – πρόταση προς τους θεσμούς και υπογραμμίζουν ότι η ίδια αυτή τοποθέτηση της μη ψήφισης ανταποκρίνεται και στις δικές τους πολιτικές πεποιθήσεις.

«Όλοι – όλες θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση δεν θα έπρεπε να ψηφιστεί από την Βουλή και αν εμείς, μετά από προβληματισμό ψηφίζουμε τελικά αυτή την πρόταση, το κάνουμε μόνο και μόνο για να μην δώσουμε αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση μας προκειμένου να τεθεί θέμα δεδηλωμένης προς την κυβέρνηση», σημειώνουν.

Προσθέτουν πως «το δικό μας ναι που υπαγορεύεται από τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, δεν μπορεί να καταγραφεί ως ναι στην εφαρμογή μέτρων λιτότητας και νεοφιλελεύθερης κατεδάφισης, τα οποία θα αγωνιστούμε μαζί με το εργατικό – λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν στη ζωή το επόμενο διάστημα. Η χώρα δεν χρειάζεται νέα μέτρα λιτότητας, αλλά στήριξης, αλλά στήριξη μισθών και συντάξεων, ρευστότητα στην Οικονομία και βαθιά διαγραφή χρέους», καταλήγουν στην κοινή δήλωσή τους.

Ριζική αντίθεση σε μία πρόταση που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου τόνισε ο Π. Λαφαζάνης, προσθέτοντας: “Με το «παρών» εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου.

Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.

Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει – χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας”, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την ψηφοφορία.

Κοινή δήλωση στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους απείχαν της αποψινής ψηφοφορίας εξέδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου και Βασίλης Χατζηλάμπρου.

Όπως εξηγούν οι τέσσερις βουλευτές, δεν πρόκειται απλά για μια εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης αλλά για τη δέσμευσή μας σε ένα 3ο μνημόνιο, το οποίο συντάσσεται κατ’ απαίτηση των τροϊκανών και θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερα αδιέξοδα.

Η Αμερική
Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τις τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ. «Είμαστε χαρούμενοι να βλέπουμε την Ελλάδα να πραγματοποιεί τα απαιτούμενα βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να εκτιμήσουν της προσπάθειες της Αθήνας» κατέληξε ο κ. Έρνεστ

Η Γαλλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε ένα “σοβαρό και αξιόπιστο” πρόγραμμα και κάλεσε σε μια επανάληψη των συνομιλιών “με τη βούληση να ολοκληρωθούν”. “Οι Έλληνες δείχνουν αποφασιστικότητα να παραμείνουν στην ευρωζώνη επειδή το πρόγραμμα που παρουσιάζουν είναι σοβαρό και αξιόπιστο, στη συνέχεια επειδή θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο, κάτι που θα δείξει δύναμη, δέσμευση και λέω επίσης θάρρος”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στο Παρίσι. “Οι συνομιλίες πρέπει τώρα να ξεκινήσουν, πρέπει να επαναληφθούν, αλλά με τη βούληση να ολοκληρωθούν”, πρόσθεσε. “Αυτό είναι το διάβημα της Γαλλίας, να κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια καλή συμφωνία, μια συμφωνία η οποία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που σέβεται επίσης τους Έλληνες επειδή υπέφεραν εδώ και πολλά χρόνια, και ταυτόχρονα οφείλουν να κατανοήσουν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες”, δήλωσε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ.