ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Με κυρώσεις απειλεί την Ουκρανία η ΕΕ

by on 19/02/2014
 

ΚΙΕΒΟ | Δεκάδες νεκροί και πολλοί τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στο Κίεβο της Ουκρανίας καθώς η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα εμφύλιου με τις χώρες μέλη της ευρωπαϊκής Ενωσης να απειλούν με κυρώσεις καθώς έχει συγκληθεί έκακτη σύνοδος των ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών.

Το κέντρο του Κίεβου θυμίζει εμπόλεμη ζώνη καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει να πραγματοποιηθούν σήμερα νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει – εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών. “Ο πρόεδρος θέλει άλλη μια συνάντηση με την αντιπολίτευση σήμερα και είμαστε πρόθυμοι”, δήλωσε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας “Μπιλντ”, της οποίας είναι τακτικός αρθρογράφος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς κατηγόρησε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι κάλεσαν τους “ριζοσπάστες της πλατείας της Ανεξαρτησίας σε ένοπλο αγώνα” πριν καν αρχίσει η σημερινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση “που θα μπορούσε να εγκρίνει τους νόμους, οι οποίοι θα αλλάξουν την Ουκρανία”.

“Απέκλεισαν το Κοινοβούλιο και απαίτησαν όλη την εξουσία για την αντιπολίτευση και αμέσως”, τόνισε ο Γιανουκόβιτς στο διάγγελμά του προς το έθνος τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

“Χωρίς εντολή από το λαό, αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι πολιτικοί άνδρες επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία παραβιάζοντας το Σύνταγμα με βιαιότητες και δολοφονίες”, τόνισε αναφερόμενος στις χθεσινές αιματηρές συγκρούσεις στο Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, έτσι ώστε να “μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους”.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε επίσης ότι η αντιπολίτευση έχει «περάσει τη διαχωριστική γραμμή», ελπίζοντας ότι θα έρθει στην εξουσία μέσα από τους “δρόμους” και όπως είπε οι ένοχοι αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

«Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν παραμελήσει την αρχή της δημοκρατίας που ορίζει ότι η εξουσία λαμβάνεται μετά τις εκλογές και όχι στο δρόμο (…) Πέρασαν αυτή τη διαχωριστική γραμμή καλώντας τους πολίτες να πάρουν τα όπλα» , δήλωσε ο πρόεδρος στο διάγγελμά του και ενώ η επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας ήταν σε εξέλιξη κατά των διαδηλωτών στο κέντρο του Κιέβου.

«Πρόκειται για μια κατάφωρη παραβίαση του νόμου και οι δράστες θα εμφανιστούν ενώπιον της δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν κάλεσε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να αποσύρει τις δυνάμεις του από τους δρόμους του Κιέβου και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση, κυρίως, έχει την ευθύνη να ηρεμήσει την κατάσταση », είπε ο αμερικανός αντιπρόεδρος, εκφράζοντας «την έντονη ανησυχία» του και υπενθυμίζοντας «τον επείγοντα χαρακτήρα του άμεσου διαλόγου» με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας ( Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) Αλεξέι Πούσκοφ, η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του « εμφυλίου πολέμου » και κατηγόρησε τη Δύση ότι είναι υπεύθυνη γι αυτό. «Πιστεύω ότι η Ουκρανία κινείται στο “πορτοκαλί” σενάριο της κατάληψης της εξουσίας μέσα από το χάος και την αυθαιρεσία », είπε, αναφερόμενος στην Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004 που οδήγησε στην άνοδο φιλοδυτικής κυβέρνησης. «Νομίζω ότι είναι η Δύση και οι πολιτικοί της που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό, ασκώντας συνεχώς πιέσεις στις ουκρανικές αρχές να μην αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα και να αφήσουν τις ριζοσπαστικές ακραίες οργανώσεις να οδηγήσουν τη χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου» ανέφερε ο Πούτσκοφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Το Βερολίνο, εν τω μεταξύ, απείλησε την Ουκρανία με πιθανές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όποιος είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που οδηγούν σε αιματοχυσία ( … ) θα πρέπει να αναμένει ότι η Ευρώπη θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της στις κυρώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο γάλλος ομόλογός του Λοράντ Φαμπιούς κατήγγειλε την «αδιάκριτη χρήση βίας στο Κίεβο», καλώντας όλες τις πλευρές «να ( …) επαναλάβουν αμέσως την πορεία του διαλόγου». Παρόμοια έκκληση έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Τέλος, στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν κάλεσε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο Κίεβο, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση «να επαναλάβουν τον ουσιαστικό διάλογο» για να αποφευχθεί η «περαιτέρω βία».

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

15 − 3 =