ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Με ρεκόρ ψήφων εξελέγη η νέα πρόεδρος της Βουλής

by on 07/02/2015
 

AΘΗΝΑ |   Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με ρεκόρ ψήφων (235). Το προηγούμενο άτυπο ρεκόρ κατείχε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τον Ιούνιο του 2012 με 223 ψήφους.

Σημειώνεται ότι η Ζ.  Κωνσταντοπούλου, είναι η νεαρότερη σε ηλικία, και η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής. Εξελέγη με 235 ψήφους επί 298 βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Στην κάλπη βρέθηκαν ακόμη 61 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια. Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας που είναι άρρωστος (με επιστολή του δηλώνει ότι θα ψήφιζε τη Ζ. Κωνσταντοπούλου). Την κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΠΑΣΟΚ. Σημειώνεται πως ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αφού ψήφισε πλησίασε την κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία καθόταν στο πρώτο έδρανο, και την χαιρέτησε δια χειραψίας.

Στις πρώτες δηλώσεις της η κ. Κωνστανοπούλου είπε ότι βρισκόμαστε εδώ επειδή μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός, ενώ όπως τόνισε οι βουλευτές δεν πρέπει να είναι απλοί χειροκροτητές. «Η εκλογική διαδικασία μας θέτει στην πρώτη γραμμή της ευθύνης, δεν υπάρχουμε για τον εαυτό μας αλλά για τον λαό» είπε και συμπλήρωσε: «Εχθές δώθηκαν για πρώτη φορά θρησκευτικός και πολιτικό όρκος, η πίστη στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία, το περιεχόμενο του όρκου σημαίνει την ενεργό υποχρέωση ο καθένας κι η καθεμιά από μας να δίνουμε περιεχόμενο στο δημοκρατικό πολίτευμα».

Με τη φράση “η σημερινή πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή καλείται μαζί με τον ελληνικό λαό να γράψει ιστορία και να αποδείξει ότι Δημοκρατία και Λαϊκή Κυριαρχία εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη αξία”, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε στίγμα προθέσεων για το κοινοβουλευτικό έργο στο εξής.

Η Ζ. Κωσταντοπούλου προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό της λειτουργίας της Βουλής στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας, αναβάθμιση του νομοθετικού έργο με υποβοήθηση του έργου των βουλευτών, καθώς και υποστήριξη του ελεγκτικού ρόλου του Κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να είναι παρόντες στην διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, να μην καταθέτουν κατεπείγοντα νομοσχέδια ή άσχετες και εκπρόθεσμες τροπολογίες, ενώ παράλληλα προανήγγειλε συστηματικοποίηση των εργασιών που σχετίζονται με τις εξεταστικές επιτροπές.

Επίσης δεσμεύθηκε για αναβάθμιση της διακομματικής επιτροπής διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, προαναγγέλοντας και πρωτοβουλίες από την ίδια με τον νέο θεσμικό ρόλο της. Ανάλογες πρωτοβουλίες προανήγγειλε και για την ενεργό συμβολή του ελληνικού κοινοβουλίου στην διεκδίκηση διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και μορατόριουμ πληρωμών. Στρεφόμενη προς τον πρώην πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τόνισε ότι 100.000 νέοι και νέες 18 ετών δεν ψήφισαν ενώ είχαν το δικαίωμα. “Οι βουλευτές οφείλουμε να εγγυηθούμε ότι ποτέ ξανά δε θα αποκλειστούν οι πιο νέοι ψηφοφόροι” είπε.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει ως οδηγό το άρθρο 120 του Συντάγματος που λέει σήμερα το ίδιο που έλεγε παλιότερα το 114 άρθρο των δημοκρατικών αγώνων. Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους και η αφοσίωση στην πατρίδα και τη δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων. Η τήρηση του συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων που υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον όποιων επιχειρούν να το καταλύσουν με τη βία. “Όποιος επιχειρήσει να εκβιάσει το λαό μας θα προσκρούσει σε αυτό” είπε η νέα πρόεδρος της Βουλής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την ορκωμοσία ως βουλευτών του Γιάννη Βαρουφάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων δεν ορκίσθηκαν χθες, καθώς απουσίαζαν στη Γερμανία. Και οι δύο ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο.