ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Με 233 ψήφους εκλέχτηκε Πρόεδρος ο Π. Παυλόπουλος

by on 18/02/2015
 

AΘΗΝΑ | Με 233 ψήφους εκλέχτηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο Νίκος Αλιβιζάτος έλαβε 30 ψήφους, ενώ 32 βουλευτές ψήφισαν “παρών” και 5 βουλευτές ήταν απόντες.

Την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου στήριξαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ν.Δ, ενώ τον Νίκο Αλιβιζάτο στήριξαν αυτές του «Ποταμιού» και του ΠΑΣΟΚ. «Παρών» ψήφισαν ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

Κατά την διαδικασία υπήρξαν πέντε απουσίες, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας απουσίαζαν στο εξωτερικό, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε νωρίτερα τοποθετηθεί τονίζοντας πως δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Παυλόπουλου.

Απουσίαζαν επίσης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης, η Αννα Γαϊτάνη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην ψηφοφορία πήραν μέρος 295 βουλευτές.

Πιο αναλυτικά, τον Προκόπη Παυλόπουλο ψήφισαν 147 από τους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 73 από τους 76 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και οι 13 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

-Τον Νίκο Αλιβιζάτο ψήφισαν οι 17 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
-“Παρών” ψήφισαν οι 17 βουλευτές της Χρυσής Αυγής και οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ.
-Απόντες ήταν 2 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιωάννα Γαϊτάνη και ο Σήφης Μιχελογιαννάκης και 3 βουλευτές της Ν.Δ., οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, το προεδρείο της Βουλής, με επικεφαλής την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετέβη στο γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου για να του ανακοινώσει το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και να τον συγχαρεί για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της χώρας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου, όταν και λήγει η θητεία του απερχόμενου Προέδρου, Κάρολου Παπούλια.

Τα συγχαρητήριά του έδωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας λέγοντας πως «θα αναδείξει ως ρυθμιστής του Πολιτεύματος, το πραγματικό νόημα του θεσμού του Προέδρου, να είναι δηλαδή εγγυητής της δημοκρατικής ομαλότητας όχι παθητικός θεατής των πολιτικών εξελίξεων, αλλά με πρωτοβουλίες και ενεργό ρόλο».