ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Νέα σελίδα για το Κυπριακό

by on 12/02/2014
 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ | Αυξημένες είναι οι πιθανότητες εξεύρεσης μιας τελικής λύσης για τη διευθέτηση του Κυπριακού με την έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων υπό την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ Λίζα Μπάτενχαϊμ, η οποία και διάβασε την κοινή διακήρυξη μετά τη συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου στο ουδέτερο ο έδαφος του παλαιού αεροδρομίου της Λευκωσίας.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να εστιάσουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων ώστε να φτάσουν σε λύση το συντομότερο και να προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα, αφού συμφώνησαν ότι το status quo είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα έχει αρνητικές συνέπειες.

Δύο διαφορετικές νομικές γνώμες από τους ανεξάρτητους νομικούς συμβούλους διεθνούς δικαίου James Crawford και Vaughan Lowe ζήτησε η ελληνοκυπριακή πλευρά, ώστε να διασαφηνίσει τα “επίμαχα” των επτά σημείων του ανακοινωθέντος. Ο James Crawford απαντά στο κατά πόσο το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος μπορεί να έχει τυχόν αρνητικές επιπτώσεις για τη συνέχιση του κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.: «Κατά την άποψή μου η απάντηση είναι όχι. Η διευθέτηση (…) δεν θα επηρεάσει τη συνέχιση της Κύπρου ως κράτους στο διεθνές δίκαιο και δεν θα χρειαστεί να κάνει νέο αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη ούτε να μπει σε νέα διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος, εσωτερικά αναδιαρθρωμένη, θα αποκτήσει ιθαγένεια και ενιαία νομική προσωπικότητα».

«Γι’ αυτούς τους λόγους, κατά την άποψή μου, η ενωμένη Κύπρος δεν θα είναι ένα νέο κράτος, αλλά θα έχει την ίδια διεθνή προσωπικότητα όπως αυτή που προέκυψε με την ανεξαρτησία και έγινε δεκτή στα Ηνωμένα Έθνη το 1960» καταλήγει.

Στη γνωμάτευσή του ο Vaughan Lowe απαντά κατά πόσον το περιεχόμενο της διακήρυξης περιλαμβάνει φράση ή και υπονοούμενο που μπορεί να οδηγήσει τις επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στη δημιουργία νέου κράτους. «Το ανακοινωθέν δεν σημαίνει πως το νέο ομοσπονδιακό σύνταγμα θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός νέου κράτους ή το τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας» εξηγεί.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει και πολλές αντιδράσεις με το ΔΗΚΟ να απειλεί ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Mπαν Κι Μουν ανακοίνωσε την παραίτηση του “αναξιόπιστου”, κατά την ελληνοκυπριακή πλευρά, ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, του Αυστραλού Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε γραπτή δήλωσή του ο Μπαν Κι Μουν ανακοινώνει την παραίτηση Ντάουνερ, που διαδραμάτισε “απαραίτητο ρόλο”, και χαιρετίζει θερμά την ολοκλήρωση του κοινού ανακοινωθέντος και την επίσημη επανέναρξη «των πλήρων διαπραγματεύσεων που στοχεύουν στην επίτευξη συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Την υποστήριξή του στην επανάληψη των συνομιλιών εκφράζουν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με κοινή δήλωσή τους καλωσόρισαν τη συμφωνία των δύο ηγετών επί του κοινού ανακοινωθέντος και εξέφρασαν την ετοιμότητα να διευκολύνουν τους όρους μιας λύσης του Κυπριακού σύμφωνα με τις αρχές της Ε.Ε.

Τη στήριξη των ΗΠΑ στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, αλλά και στην επανέναρξη των συνομιλιών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος Ομπάμα. Στη ανακοίνωση ενθαρρύνονται τα δύο μέρη «να εργαστούν γρήγορα για να επιλύσουν τα εκκρεμή βασικά θέματα και να πετύχουν μια λύση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το συντομότερο δυνατόν».

Επισημαίνεται ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν διπλωματική δράση, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μελλοντική αναζωογόνηση της περιοχής της Αμμοχώστου, όταν συμφωνηθούν από τις δύο κοινότητες». Παράλληλα υπενθυμίζεται η θέση των ΗΠΑ ότι «το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο της Κύπρου πρέπει να μοιραστεί δίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης».

Πάντως, η Μόσχα είναι αντίθετη σε χρονοδιαγράμματα και «συνταγές διευθέτησης», σύμφωνα με ειδική ανακοίνωση του επίσημου εκπροσώπου του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, με την οποία χαιρετίζεται η «σημαντική απόφαση» των δύο ηγετών. Οι συνομιλίες πρέπει να είναι “ελεύθερες από οποιαδήποτε έξωθεν πίεση και απόπειρες επιβολής χρονοδιαγραμμάτων ή συνταγών διευθέτησης» αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

nineteen − eleven =