ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Νυχτερινό θρίλλερ στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία

by on 24/06/2015
 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΘΗΝΑ | Νυχτερινό θρίλλερ με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, καθώς τελευταίες πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων επικαλούμενα ανώτερους αξιωματούχους αναφέρουν ότι υπάρχει διαφορά απόψεων και είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας, ενώ δεν αποκλείεται η ρύθμιση και νέου Eurogroup.

H μεταμεσονύχτια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε πριν λίγο χωρίς να γίνουν δηλώσεις, ενώ κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί στις 10 την Πέμπτη το πρωί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις και δεν φέρεται αποφασισμένη να κάνει πίσω στις προτάσεις της.

Η πρόταση της ελληνικής πλευράς βρίσκεται ήδη στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την ώρα που η συμφωνία βρίσκεται “τόσο κοντά…όσο και μακριά” καθώς τόσο το ΔΝΤ όσο και μέρη των υπόλοιπων δανειστών κάνουν αναθεωρημένες προτάσεις που θα περιλαμβάνουν περαιτέρω “ισοδύναμα μέτρα” και οι οποίες δεν γίνονται δεκτές από την ελληνική πλευρά.

«Η νέα πρόταση των θεσμών μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα» τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ ο Αλ. Τσίπρας συνεχίζει τις μαραθώνιες συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών.

Στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας έκαναν λόγο για “βαρβαρότητα” και “Αρμαγεδδώνα” και βέβαια οι πολύωρες συζητήσεις του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Ο πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, ενώ η καθυστέρηση της διάσκεψης έστειλε μία ώρα αργότερα την (προγραμματισθείσα για τις 8 μ.μ.) έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης, με δεδομένο το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων, αποφάσισαν να ορίσουν νέα συνεδρίαση για το μεσημέρι (2 μ.μ., ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Ταυτόχρονα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι ηγέτες των θεσμών άνοιξαν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, που επρόκειτο να διαρκέσει όλη τη νύχτα και στην οποία συμμετείχαν  οι Τσίπρα – Γιούνκερ – Λαγκάρντ – Ντράγκι, με την παρουσία των προέδρων του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του ESM Κλάους Ρέκλινγκ.

Πάντως, όπως έγινε γνωστό λίγο πριν τα μεσάνυχτα, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να  αποσύρει από τη δέσμη των προτάσεών της την αύξηση της εισφοράς στις συντάξεις, υπέρ της ενίσχυσης των δομών της υγείας.