ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Οικονομολόγοι καταδικάζουν το χρέος και τη λιτότητα στην Ελλάδα

by on 19/01/2015
 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Σαράντα οικονομολόγοι έχουν υπογράψει μια δήλωση πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου καταδικάζοντας το πρόγραμμα αποκατάστασης χρέους, ως μη βιώσιμο. Ο ευρύς κατάλογος περιλαμβάνει επτά καθηγητέςτων οικονομικών, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Τζον Χιούσον από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας – πρώην αρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων της Αυστραλίας (το αντίστοιχο της Νέας Δημοκρατίας στις καλές της ημέρες).

Οι οικονομολόγοι έχουν επικρίνει το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, το χαρακτηρίζουν μια αποτυχία, και καλούν για μια πιο βιώσιμη οικονομική πορεία. Ζήτησαν από οποιαδήποτε μελλοντική Ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα σοβαρά όσον αφορά τη διαχείρηση δημόσιων οικονομικων προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της διαφθοράς.

“Και παρόλο που είναι ευρέως κατανοητό στους οικονομολόγους πως το Ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν μια καταστροφή, ακόμη και με δικούς της όρους, η Τρόικα συνεχίζει να επιβάλει απαιτήσεις που καθιστούν την ελληνική οικονομία όλο και πιο αδύναμη, και αποστερούν τα προς το ζην των περισσότερων ανθρώπων της, “είπε ο καθηγητής Γιώργος Αργυρού του Πανεπιστημίου UNSW.

«Τώρα οι Έλληνες έχουν επιτέλους την ευκαιρία να μιλήσουν οι ίδιοι για λογαριασμό τους όσον αφορά το πρόγραμμα λιτότητας. Είναι ζωτικής σημασίας η δημοκρατική φωνή τους γίνει σεβαστή και η Ευρώπη και η παγκόσμια κοινότητα να υπεισέλθουν μια νέα περισσότερο σεβαστή σχέση με τον ελληνικό λαό », είπε ο καθηγητής Argyrous.

Ο Ομότιμος Καθηγητής Frank Stilwell του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να υπάρξει μία ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι ώστε το ανεξόφλητο ελληνικό δημόσιο χρέος να διαγραφεί , και μια πολιτική για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάπτυξη να υποστηριχτεί σθεναρά “.

Η Ανακοίνωση είναι μια πρωτοβουλία της Εκστρατείας Αλληλεγγύης Αυστραλίας -Ελλάδα και με τίτλο «Let Greece Breathe”.

Ο συντονιστής της εκστρατείας, ο κ Διαμαντής Ρόρρης, δήλωσε στόχος είναι να αποδείξομε την ισχυρή στήριξη της Αυστραλίας για τον ελληνικό λαό στην τρέχουσα κρίση τους.

«Η Αυστραλία θα πρέπει να χρησιμοποιήση τη φωνή της στο ΔΝΤ και με άλλα διπλωματικά μέσα να καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει την επιβολή των προγραμμάτων του δημόσιου χρέους (όπως στην Ελλάδα) που δεν είναι βιώσιμα από την άποψη της ανάκτησης και οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους απλούς ανθρώπους της κοινωνίας», είπε ο κ. Ρόρρης.

«Θέλουμε η Αυστραλιανή κυβέρνηση να σεβαστεί τη δημοκρατική φωνή του ελληνικού λαού, να παράσχει άμεση στήριξη σε οποιεσδήποτε δύσκολες συνθήκες μετά από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, και να ωθήσει και άλλες κυβερνήσεις της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν στην επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους”, δήλωσε ο κ Ρόρρης.

H δήλωση των οικονομολόγων έχει ως ακολούθως:

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι οικονομολόγοι:
Επισημαίνουμε:
• Tις ιστορικές μαρτυρίες που αποδεικνύουν τη ματαιότητα και τους κινδύνους επιβολής μη βιώσιμου χρέους και όρων εξόφλησης στις δανειζόμενες χώρες, και
• Την αρνητική επίπτωση των πολιτικών λιτότητας με την αποδυνάμωση των οικονομιών και ιδιαίτερα τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν στα φτωχότερα νοικοκυριά.
Καλούμε την Τρόικα (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ) να διαπραγματευτεί με καλή πίστη με την Ελληνική Κυβέρνηση έτσι ώστε:
• να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος του χρέους, και
• να καθοριστούν νέοι όροι πληρωμής που θα ενισχύουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης οικονομίας
• ο διακανονισμός αυτός να εγκαινιάσει μια νέα ευρεία οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα ευνοεί αναπτυξιακές παρά αποπληθωριστικές πολιτικές.
Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:
• να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας που συνθλίβει την οικονομική δραστηριότητα και να υιοθετίσει μια πιο ευρύτερη ρύθμιση της δημοσιονομικής πολιτικής με στόχο την άμεση ανακούφιση από τη φτώχεια και την περαιτέρω τόνωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά.
• να εγκαινιάσει μια πλήρως ανεξάρτητη έρευνα στην ιστορική και συστηματική αποτυχία των ελληνικών δημόσιων διαδικασιών οικονομικής διαχείρισης (συμπεριλαμβανομένων και κάθε στοιχείων για διαφθορά), που οδήγησαν στην διόγκωση του χρέους, την απόκρυψη του μεγέθους και της φύσης του και την αναποτελεσματική/ανεπαρκή χρήση των δημοσίων πόρων.
• να εξετάσει τη σύσταση ενός δικαστικού οργάνου ή εναλλακτικού μηχανισμού που θα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και με μια μελλοντική αρμοδιότητα να διερευνά τη διαφθορά από τα ανώτερα ως τα κατώτερα κυβερνητικά επίπεδα.
Καλούμε άλλες εθνικές κυβερνήσεις να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου τους σε επίσημους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και να προωθήσουν διπλωματικές δραστηριότητες που θα στηρίξουν :
• το κούρεμα ενός μεγάλου μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους, και
• νέους όρους πληρωμής που θα επιτρέπουν την ανοικοδόμηση μιας βιώσιμης ελληνικής εθνικής οικονομίας.

Aκολουθεί ο κατάλογος των οικονομολόγων οι οποίοι έχουν προσφέρει την υποστήριξή τους:

George Argyrous, UNSW
Professor Tony Aspromorgous, Sydney University
Mike Beggs, Sydney University
Grant Belchamber, ACTU
Dick Bryan, Sydney University
Gavan Butler, Sydney University
Damien Cahill, Sydney University
Lynne Chester, Sydney University
Roni Demirbag, Sydney University
Richard Denniss, Australia Institute
Professor Robert Dixon, Melbourne University
Alan Duhs, University of Queensland
Bradon Ellem, Sydney University
Tim Harcourt, UNSW
Professor Geoff Harcourt, UNSW
Neil Hart, UNSW
Professor John Hewson, ANU
Evan Jones, Sydney University
Professor John King, La Trobe University
Peter Kreisler, UNSW
Rick Kuhn, ANU
James R. Levy, UNSW
John Lodewijks, UNSW
Bill Lucarelli, University Western Sydney
Johnson Michael UNSW
Alan Morris, University of Technology Sydney
Professor Adam Morton, Sydney University
Professor John Quiggin, University of Queensland
Patricia Ranald, Sydney University
Adam Rorris, Centre for Policy Development
Stuart Rosewarne, Sydney University
Susan Schroeder, Sydney University
Chris Sheil, UNSW
Tom Skladzien, AMWU
Ben Spies-Butcher, Macquarie University
John Spoehr, University of Adelaide
Professor Frank Stilwell, Sydney University
Tim Thornton, La Trobe University
GRAHAM WHITE, Sydney University
Professor John Wiseman, University of Melbourne