ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας

by on 26/01/2015
 

AΘΗΝΑ | Eνώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με πολιτικό όρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, την Δευτέρα.

«Θα τηρώ το Σύνταγμα και τους Νόμους και θα υπηρετώ πάντα το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού». Με αυτόν τον λιτό, πολιτικό όρκο, ο Αλέξης Τσίπρας ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ελλάδας, λίγα λεπτά μετά τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Ιανουαρίου 2015.

Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή όσο και μοναδική, καθώς κανένας άλλος πρωθυπουργός στο παρελθόν δεν έχει ορκιστεί με πολιτικό όρκο. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια για την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, απίστευτες σκηνές συγκίνησης εκτυλίχτηκαν στην Καισαριανή, εκεί όπου ο νέος πρωθυπουργός της χώρας μετέβη αμέσως μετά την ορκωμοσία του, σε μια συμβολική όσο και σημειολογική κίνηση, προκειμένου να τιμήσει τους πεσόντες στο Σκοπευτήριο.

Πλήθος συγκεντρωμένων υποδέχτηκε τον Αλέξη Τσίπρα με δάκρυα στα μάτια και συνθήματα και τον συνόδευσε μέχρι το μνημείο προκειμένου να καταθέσει λίγα λουλούδια στο μνημείο των 200 εκτελεσθέντων κομμουνιστών από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.

Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο υποδέχθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού. Εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Αντώνη Σαμαρά, στη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής, κάτι το οποίο καταδικάστηκε ακόμα και από στελέχη του κόμματός του.

Σε απάντησή του στις διαρροές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να γίνει έτσι η αλλαγή κυβέρνησης στο Μαξίμου, ο Νίκος Παππάς ανέφερε: «Δυστυχώς ο κύριος Σαμαράς επέλεξε να μην βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου όταν έφτασε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτή η παράδοση έχει τηρηθεί από τους προηγούμενους πρωθυπουργός που παρέδιδαν την κυβέρνηση. Εμείς αναμέναμε να τηρηθεί και σήμερα. Οι σχετικές διαρροές που εμπλέκουν και εμένα προσωπικά είναι απολύτως ανακριβείς και απλώς χαρακτηρίζουν τους εμπνευστές τους.»

Στο μεταξύ, την Τρίτη αναμένεται να γίνει η ανακοίνωση και η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο επρόκειτο να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα το βράδυ. Νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης ορίστηκε ο Σπύρος Σαγιάς.

Παράλληλα, λίγο μετά τις 8 το βράδυ η συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα, άλλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσει ψήφο ανοχής, περιμένοντας πρώτα ν’ ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις. «Δεν θα λέμε ναι σε όλα, αλλά ούτε όχι σε όλα» είπε χαρακτηριστικά.