ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πέθανε ο ‘φανατικός’ φιλέλληνας Γκοφ Ουίτλαμ

 

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ | Ο Γκοφ Ουίτλαμ που διετέλεσε πρωθυπουργός της Αυστραλίας μόλις τρία χρόνια, αλλά αναδείχθηκε σε μια καθοριστική πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Αυστραλίας, πέθανε σε ηλικία 98 ετών.

Η οικογένειά του αναφέρει σε μια λιτή ανακοίνωση σήμερα το πρωί (Τρίτη) τα εξής: “Ο πατέρας μας,Γκοφ Ουίτλαμ, πέθανε σήμερα το πρωί σε ηλικία 98 ετών. Ένας τρυφερός και γενναιόδωρος πατέρας, ήταν μια πηγή έμπνευσης για εμάς και τις οικογένειές μας και για εκατομμύρια Αυστραλούς.”

Η εκλογή της κυβέρνησής του στις 2 Δεκεμβρίου 1972, έγινε με το περίφημο σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας “Ήρθε η ώρα”, αλλά ανατράπηκε με την απόλυσή του από τον γενικό κυβερνήτη Τζον Κερρ  στις 11 Δεκέμβρη του 1975, κάτι το οποίο παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα στην αυστραλιανή πολιτική ιστορία.

Ο Ουίτλαμ ήταν “φανατικός φιλέλληνας” και αγαπητός στον Ελληνισμό της Αυστραλίας για τη μεταναστευτική και εργασιακή πολιτική της κυβέρνησής του, αλλά και για τη στήριξη της Ελλάδας.

Είχε σπουδάσει αρχαία ελληνικά και γνώριζε την αρχαία και σύγχρονη ελληνική ιστορία όσο λίγοι. Επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα και έχει τιμηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και Ακαδημία Αθηνών.  Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και όταν ο ίδιος ήταν πρωθυπουργός (τον Απρίλιο του 1974) τον δέχθηκε στην πρωθυπουργική κατοικία στην Καμπέρα, παρά της αντιδράσεις του δικτατορικού καθεστώτος.

Υπήρξε ένθερμος φίλος των Ελλήνων της Αυστραλίας, πήγαινε τακτικά στις εκδηλώσεις τους και ήταν “τιμητικά” επικεφαλής του Ελληνοαυστραλιανού φεστιβάλ “Αντίποδες” της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.