ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών ζητούν αγρότες στην Κρήτη

by on 27/12/2013
 

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ | Παρά τη δραματική αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα πολλοί αγρότες στην Κρήτη αδυνατούν να βρουν εργάτες, επειδή όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχουν Ελληνες για μεροκάματα στις ελιές και στα χωράφια, με αποτέλεσμα να ζητούν από την κυβέρνηση τη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας, με επιστολή προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Δένδια ζητά ενημέρωση για το πώς μπορεί να νομιμοποιηθεί ο παράνομος μετανάστης, έτσι ώστε να πληρώνεται με το εργόσημο και να μην απειλείται ο αγρότης με πρόστιμα.

Στην επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη αυτή έχει δημιουργηθεί καθώς δε βρίσκουν Έλληνα για να κάνει ένα μεροκάματο στα χωράφια! Οπως αναφέρουν, οι νόμιμοι αλλοδαποί που διαμένουν στην Κρήτη και στις αγροτικές περιοχές είναι λιγότεροι από τη ζήτηση που υπάρχει για εργατικά χέρια.

«Η εργασία του αγρότη σε μεγάλο ποσοστό εκτελείται κατ΄ ανάγκη και με τη συνδρομή εργατών γης. Στην αναζήτηση Ελλήνων εργατών γης, ελάχιστη ανταπόκριση υπάρχει. Η πλειονότητα των διαθέσιμων εργατών γης είναι μετανάστες που είτε είναι νόμιμοι είτε είναι παράνομοι. Οι έλεγχοι και τα τσουχτερά πρόστιμα, που ενδέχεται να επιβληθούν σε συναδέλφους μας – που σημειωτέον είναι απλοί αγρότες και όχι ελεγκτές της νομιμότητας του κάθε αλλοδαπού – φοβόμαστε πως δεν λύνουν το πρόβλημα, τονίζουν οι αγρότες στην επιστολή τους, το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει σε σχετικό άρθρο της η creteplus.gr

“Η επιβολή πληρωμής των εργατών γης μέσω εργοσήμου μεγαλώνει το πρόβλημα, αφού μειώνονται οι «νόμιμοι» διαθέσιμοι προς απασχόληση, καθυστερώντας επείγουσες αγροτικές εργασίες. Οι νόμιμοι αλλοδαποί εργάτες γης δεν επαρκούν. Η ανεργία έχει άμεσα αποτελέσματα στην αύξηση της εγκληματικότητας.

“Επίσης η επίλυση του προβλήματος θα δώσει ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία. Θέλουμε να μας ενημερώσετε με ποιο τρόπο και ποια κριτήρια ο αγρότης θα μπορούσε να νομιμοποιήσει τον απασχολούμενο παράνομο μετανάστη, ούτως ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει το εργόσημο και να μην απειλείται από πρόστιμα”.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

18 + nine =