ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πολιτικός σεισμός από τις αποκαλύψεις για την Novartis

by on 12/02/2018
 

ΑΘΗΝΑ | Συνεχίζονται οι δονήσεις στο πολιτικό χώρο στην Ελλάδα με τις αποκαλύψεις για τις δωροδοκίες της Novartis. Κατατέθηκε στη Βουλή, μετά και τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το αίτημα των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των 10 πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο Novartis. Βροχή οι αποκαλύψεις για την υπόθεση, ενώ σημειώνονται μεγάλοι τριγμοί στο εσωτερικό της ΝΔ και διαγραφή Αντώναρου για χάρη του Αδ. Γεωργιάδη.

Στην επόμενη φάση με τη σύσταση προανακριτικής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία, περνά πλέον η υπόθεση Novartis, ενώ οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι σε αυτό συνεχίζουν να απειλούν τους προστατευόμενους μάρτυρες κι όχι μόνο.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ κατέθεσαν το απόγευμα της Δευτέρας την πρόταση «Σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί της «Ποινικής Ευθύνης Υπουργών». (άρθρο 86 παρ. 3 Συντάγματος, άρθρα 153 κ.ε. Κανονισμού της Βουλής και άρθρο 5 του Ν. 3126/2003 περί «Ευθύνης Υπουργών, όπως ισχύει σήμερα).

«Μετά τη διαβίβαση της δικογραφίας από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου στη Βουλή μία θεσμική οδός υπάρχει: Η συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων και να προσδιοριστούν οι σχετικές δικαστικές αρμοδιότητες», είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία που απηύθυνε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εισαγγελικές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για το σκάνδαλο της Novartis, όχι μόνο λόγω της εμπλοκής δέκα κορυφαίων πολιτικών παραγόντων, αλλά και γιατί το μέγεθος και το βάθος της διαφθοράς έχει στοιχίσει δυσθεώρητα ποσά στο Ελληνικό Δημόσιο, που αγγίζουν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ μόνο από τη συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία! Οι ελπίδες να χυθεί άπλετο φως στη δυσώδη υπόθεση πολλαπλασιάζονται καθώς, εκτός από την εμπεριστατωμένη και κοπιώδη δουλειά των Ελλήνων εισαγγελέων που τη χειρίζονται, καθοριστική είναι και η συμμετοχή των αμερικανικών αρχών, οι οποίες ως γνωστόν «δεν χαρίζουν κάστανα» όταν πρόκειται για χρήματα Αμερικανών φορολογούμενων.

Η διαβίβαση της πολύκροτης δικογραφίας στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα δεν σημαίνει ότι έκλεισε ο φάκελος. Αυτό έγινε μόνο επειδή οι έρευνες «σκόνταψαν» στα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών και οκτώ πρώην υπουργών και η υποχρέωση για αμελλητί διαβίβαση στη Βουλή απορρέει από τον νόμο περί ευθύνης των υπουργών.

Ήδη οι προστατευόμενοι μάρτυρες ή «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», όπως αποκαλούνται, έχουν προκαλέσει την μήνιν των εμπλεκόμενων και της αντιπολίτευσης, που από την πρώτη στιγμή έκανε λόγο για «κουκουλοφόρους». Οι αντιδράσεις ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από υποκριτικές. Η προστασία μαρτύρων στην Ελλάδα είναι θεσμοθετημένη από το 2001 με τον νόμο 2928 (σ.σ.: αντιτρομοκρατικός). Ο νόμος προέβλεπε ότι για τρομοκρατικές πράξεις μπορούν να λαμβάνονται μέτρα «για την αποτελεσματική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό των ουσιωδών μαρτύρων και των υπαιτίων των πράξεων της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας ή της συμμετοχής σε αυτές, μόνο αν αυτοί καταστήσουν δυνατή με αναγγελία στην αρχή την πρόληψη της διάπραξης ενός από τα σχεδιαζόμενα εγκλήματα ή με τον ίδιο τρόπο συμβάλουν ουσιωδώς στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης ή της συμμορίας και των οικείων τους”.

Ακολούθησε το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ο νόμος 4254, με τον οποίο ορίστηκαν νέες εγγυήσεις με σκοπό την ενθάρρυνση της υπεύθυνης παροχής πληροφοριών στις αρμόδιες αρχές για υποθέσεις διαφθοράς, καθώς η ανησυχία για αντίποινα και ποινικές διώξεις αποτελεί μέχρι σήμερα τον σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για τους πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Να σημειωθεί ότι η προστασία των μαρτύρων με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να αρθεί μόνο στο δικαστήριο όταν φτάσει εκεί η υπόθεση, με απόφαση της έδρας και αφού υπάρξει σχετικό αίτημα από τους διαδίκους.

Τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis, έχουν αναζωπυρωθεί οι κόντρες στο εσωτερικό της Πειραιώς. Το Σάββατο, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε τη διαγραφή του Ευάγγελου Αντώναρου, ύστερα από τα αιχμηρά σχόλια που έκανε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΝΔ σε βάρος του Αδωνη Γεωργιάδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την υπόθεση.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήρθε μόλις δύο ώρες μετά την ανάρτηση του στελέχους της ΝΔ, στενού συνεργάτη του Κώστα Καραμανλή και σημαντική φωνή της «καραμανλικής πτέρυγας», Ευάγγελου Αντώναρου, δημιουργώντας έτσι, σοβαρό «επεισόδιο» και έντονο κλίμα αναστάτωσης, με ενδεχόμενες εξελίξεις στην παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για την υπόθεση Novartis σε μη πολιτικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στη δικογραφία, εντάσσεται η έρευνα στο σπίτι και στο γραφείο πρώην συνεργάτιδος του Άδωνι Γεωργιάδη, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με εντολή της εισαγγελέως διαφθοράς.