ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Προσκλητήριο ΣΥΡΙΖΑ για τη σωτηρία της Ελλάδας

by on 21/06/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Συνεδριάζει το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014 η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για να εξετασθούν τα συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μάη 2014, καθώς και οι κατευθύνσεις για τις ενέργεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής θα ανοίξουν το Σάββατο στις 11 π.μ. με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ, προσκλητήριο προς τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας, τους αριστερούς σοσιαλιστές, τις λαϊκές δυνάμεις που αποδεσμεύονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, σε όλους τους πολίτες εν τέλει που συνειδητοποιούν ότι “πρώτιστο καθήκον τώρα είναι να αποτρέψουμε την καταστροφή”, απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς στην Κεντρική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, με στόχο τη σωτηρία του τόπου, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητάει μπλοκάρισμα της προεδρικής εκλογής και προοπτικά νέο συνασπισμό εξουσίας.

Μέσα δε από τη συμπόρευση αυτή, επιδιώκεται αφενός το μπλοκάρισμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφετέρου η δημιουργία προοπτικά του νέου συνασπισμού εξουσίας, της αυτοδύναμης κυβέρνησης της Αριστεράς. Στο κεφάλαιο ειδικότερα υπό τον τίτλο “Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα”, το εκλογικό αποτέλεσμα ερμηνεύεται σε γενικές γραμμές ως εξής: “Ο λαός μας έδωσε το μήνυμα: Θέλουμε να κυβερνήσετε. Θέλουμε όμως περισσότερα από εσάς – πιο καθαρό, επεξεργασμένο και ριζοσπαστικό πολιτικό λόγο, όχι αμφισημίες, πλήρη διαφοροποίηση από το σάπιο πολιτικό σύστημα. Πέστε μας καθαρά τι θα κάνετε και πώς θα το κάνετε”.

Παράλληλα, υπό το πρίσμα αυτό και αναλαμβάνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ την ιστορική του ευθύνη απευθύνει ονομαστικό, συγκεκριμένο κάλεσμα.

  • Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ, όχι παραγνωρίζοντας τις πολλές και σημαντικές μας διαφορές, αλλά αξιολογώντας ως πιο σημαντική την ιστορική ευθύνη της Αριστεράς να εκφράσει την πλειοψηφία του λαού που πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική.
  • Απευθυνόμαστε στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, γιατί θεωρούμε ότι η συμπόρευσή μας στα κινήματα στους μικρούς και μεγάλους αγώνες που αναπτύχθηκαν όλα τα τελευταία χρόνια και η κοινή μας βούληση να ανατρέψουμε τα Μνημόνια είναι σημαντικότερη από τις διαφορές που μπορεί να έχουμε, κυρίως στο θέμα της Ε.Ε.
  • Απευθυνόμαστε στον χώρο της Οικολογίας, ο οποίος έχει ταχθεί σαφώς στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο και, επιπλέον, αναδεικνύει ιδιαίτερα μία εξαιρετικά σημαντική και για μας οπτική, αυτή της περιβαλλοντικής καταστροφής.
  • Απευθυνόμαστε στις πολιτικές κινήσεις και στους ανθρώπους με τους οποίους συναντηθήκαμε προεκλογικά στη στήριξη της υποψηφιότητας του σ. Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν, καθώς και στους ανθρώπους και τα στελέχη που έχουν έρθει σε ανοιχτή ρήξη με το ΠΑΣΟΚ του Μνημονίου και της ακροδεξιάς συγκυβέρνησης, που δεν χωρούν σε κεντροαριστερά σενάρια που έχουν ως μόνο στόχο να ανακόψουν τη δυναμική μίας πραγματικής, ριζοσπαστικής αριστερής αλλαγής. Παρά τις διαφορές μας, είμαστε ανοιχτοί να βρεθούμε σε κοινούς αγώνες για να σταματήσει η καταστροφή.
  • Βλέπουμε τις διεργασίες που συντελούνται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς κατανοώντας ότι αυτός ο πολιτικός χώρος βρίσκεται σε κινητικότητα. Στη βάση των πολιτικών σχεδίων είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με εκείνους που αντιλαμβάνονται πλέον ότι η λύση για τη χώρα δεν μπορεί να έρθει με τα κεντρώα σενάρια, στον αστερισμό της Ν.Δ., ούτε φυσικά με την αναβάπτιση του παλαιού, φθαρμένου και διεφθαρμένου στελεχικού δυναμικού του πάλαι ποτέ δικομματισμού, αλλά σε εκείνους που έρχονται σε ρήξη με τα Μνημόνια, που αναζητούν πολιτική διέξοδο για τη χώρα σε αριστερή, αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική κατεύθυνση”.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: “Απευθυνόμαστε σε όλους τους παραπάνω συνολικά και στον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, αλλά και με την αποφασιστικότητα που μας επιβάλλει η κρίσιμη ιστορική συγκυρία να προχωρήσουμε μπροστά. Και τους καλούμε όλους, χωρίς συνδιαλλαγές και υποσχέσεις, να κάνουν το αυτονόητο βήμα, να αναλάβουν το μερίδιο της ιστορικής ευθύνης που τους αναλογεί. Και, κυρίως, απευθυνόμαστε σε όλο τον ελληνικό λαό, όποια κι αν ήταν μέχρι σήμερα η πολιτική του προτίμηση, τους πολίτες που δοκιμάζονται καθημερινά, που αγωνιούν, που δεν αντέχουν άλλο, που αναζητούν την ελπίδα με ένα ελάχιστο πρόγραμμα. Και με προοπτική τον νέο συνασπισμό εξουσίας, σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς”.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει στην «Αθηναϊδα», στον Κεραμεικό.