ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Πυρκαγιά κατέστρεψε ελληνικό ναό στη Μελβούρνη

by on 03/05/2016
 

MΕΛΒΟΥΡΝΗ | Μεγάλες υλικές ζημιές που δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί, προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα στον ιστορικό Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης. Πρόκειται για τον αρχαιότερο ελληνορθόδοξο ναό στη Βικτώρια και τον δεύτερο στην Αυστραλία και θεμελιώθηκε το Δεκέμβριο του 1900.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις φαίνεται να ξεκίνησε από τους εσωτερικούς χώρους του ναού, και πιο συγκεκριμένα από τον γυναικωνίτη. Δεκαπέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στο ναό και κατάσβεσαν την πυρκαγιά σε λιγότερο από μία ώρα.

Ο ιερατικώς προϊστάμενος του ναού Αρχιμανδρίτης Κοσμάς Διαμιανίδης δήλωσε ότι μετά της πέρας της ακολουθίας, κάποιοι πιστοί μύρισαν καπνό, αλλά ουδείς παρατήρησε ότι υπήρχε φωτιά.

Ο επίτροπος του ναού Κώστας Παπακωνσταντίνου που διατηρεί ανθοπωλείο και καφέ απέναντι από το ναό ήταν ο πρώτος που παρατήρησε τη φωτιά και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Ο ίδιος ανέφερε ότι το ιστορικό προσκυνητάρι της εκκλησίας, το «αρχαιότερο» ελληνικού ναού της Αυστραλίας, καταστράφηκε τελείως.

Η Κοινότητα ανέφερε ότι οι ζημιές από την φωτιά και τον καπνό είναι μεγαλύτερες από ότι αρχικά υπολογίζονταν.

Εκπρόσωπος της Κοινότητας δήλωσε ότι η αστυνομία ολοκλήρωσε τις έρευνες και αναμένονται τα αποτελέσματα για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Φωτογραφίες που δημοσιεύονται στη σελίδα Facebook της Κοινότητας δείχνουν καθαρά το μέγεθος της ζημιάς στις αγιογραφίες, ενώ το ταβάνι και διάφορες εικόνες καταστράφηκαν ολοσχερώς.