ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία

by on 25/06/2015
 

BΡΥΞΕΛΛΕΣ | Σταθερή στις θέσεις της παραμένεi η ελληνική κυβέρνηση, ενώ φέρεται αποφασισμένη να εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια,  προκειμένου να επιτύχει μια βιώσιμη λύση. Συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης το Eurogroup για να εξετάσει τις προτάσεις των θεσμών, αλλά και αυτές της ελληνικής κυβέρνησης.

Η ελληνική κυβέρνηση πως οι προτάσεις της θα συγκεκριμενοποιηθούν περαιτέρω και θα υποβληθούν στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Κρίσιμες ώρες για την διαπραγμάτευση, δυο κείμενα- ένα των θεσμών και ένα της ελληνικής κυβέρνησης- κατατέθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, η συνεδρίαση του οποίου που διακόπηκε μετά από 2,5 ώρες.

Ο Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Επανέλαβε ότι ο Γιούνκερ κάνει εξαιρετική δουλειά. «Δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη πρόοδο, υπάρχουν θέματα στα οποία φαίνεται ότι πάμε πίσω, αντί μπροστά. Χρειάζεται ακόμα δουλειά» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο και αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς Οικονομικών.

Το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, όπου ένα από τα κύρια θέματα που θα εξετασθούν είναι το ελληνικό.

Προηγήθηκε εξαμερής συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, όπου δεν επιτεύχθηκε κάποια συμφωνία, χωρίς να λείψουν ισχυρισμοί αξιωματούχων ότι υπάρχει κάποια σύγκλιση απόψεων.

Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων.