ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Ραγδαίες εξελίξεις στο Κυπριακό

by on 07/02/2014
 

ΛΕΥΚΩΣΙΑ | Στις αρχές της άλλης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό – εφόσον δεν υποχωρήσει η τουρκική πλευρά την τελευταία στιγμή – ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στον οποίο εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του.

Πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για το Κυπριακό, καθώς η τουρκοκυπριακή πλευρά με επίσημη ανακοίνωση επιβεβαίωσε ότι ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προχώρησε στην αποδοχή του κοινού ανακοινωθέντος για την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αναμένεται η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων των δύο κοινοτήτων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σε λιτή ανακοίνωση των τουρκοκυπρίων αναφέρεται ότι «Η τ/κ και η ε/κ πλευρά έφτασαν σε συμφωνία στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που ετοιμάστηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία των συνομιλιών προγραμματίζεται να ξεκινήσει αρχές της εβδομάδας».

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Έρογλου και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Τα Ηνωμένα Έθνη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμένεται να χαιρετίσουν την επανέναρξη των συνομιλιών για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ενημέρωσε τους αρχηγούς των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων για το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, οι οποίοι μετά την συνάντηση μαζί του, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την ενδεχόμενη απόφαση του τουρκοκύπριου ηγέτη για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

“Τούτες τις ώρες που το Κυπριακό βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης διπλωματικής κινητικότητας, ας μην ξεχνάει κανείς ότι: δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σημαίνει να μπει τέλος στην τουρκική κατοχή και να δημιουργηθεί μια δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία με μία ιθαγένεια, μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς ξένη στρατιωτική παρουσία”. Αυτό υπογραμμίζει η υπεύθυνη ΕΕΚΕ Εξωτερικών και υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές που διαγράφονται. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος αναφέρεται ότι «ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν τόνισε την αταλάντευτη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, προσβλέποντας στην επιτυχή επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, τις επόμενες ημέρες, και ενθάρρυνε τη δημιουργική σκέψη σχετικά με τους τρόπους που θα βελτιώσουν τις προοπτικές επιτυχίας».

Το προσχέδιο
Σύμφωνα με το προσχέδιο, η διευθέτηση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθούν αλληλένδετα, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

Η τελική συμφωνία θα τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα, ενώ οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία αποκλείεται.

Ακολουθεί το περιεχόμενο του προσχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος, όπως μεταφράστηκε από την αγγλική γλώσσα:

«Οι δυο ηγέτες είχαν την πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα και οι δυο ηγέτες συμφώνησαν στα ακόλουθα:

1. Το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η συνέχιση του θα έχει αρνητικές συνέπειες για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι μια διευθέτηση θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρωτίστως θα ωφελήσει τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, σεβόμενοι τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς και τη ξεχωριστή ταυτότητα και ακεραιότητα αμφοτέρων, διασφαλίζοντας το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις, που θα είναι προσανατολισμένες στο να φέρουν αποτελέσματα. Όλα τα άλυτα βασικά ζητήματα θα είναι στο τραπέζι, και θα συζητηθούν αλληλένδετα. Οι ηγέτες θα έχουν ως στόχο την επίτευξη λύσης το συντομότερο δυνατό και στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν ξεχωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3. Η διευθέτηση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μια κυριαρχία, η οποία καθορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνουν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών υπό το Χάρτη του ΟΗΕ και η οποία πηγάζει ισομερώς από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Θα υπάρχει μια ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου, που θα ρυθμίζεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε του ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους είτε του τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους. Αυτό το καθεστώς θα είναι εσωτερικό και θα συμπληρώνει και δεν θα αντικαθιστά με οποιοδήποτε τρόπο την ιθαγένεια της ενωμένης Κύπρου. Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και τα παρόμοια θέματα που είναι σαφώς συναφή με τις καθορισμένες εξουσίες της, θα καθορίζονται από το σύνταγμα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προνοεί επίσης ότι το κατάλοιπο εξουσίας θα ασκείται από τα συνιστώντα κράτη. Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και αμετάκλητα όλες τις εξουσίες τους, χωρίς επεμβάσεις από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα επεμβαίνουν στους νόμους των συνιστώντων κρατών, που εμπίπτουν στον τομέα αρμοδιοτήτων των συνιστώντων κρατών, και οι νόμοι των συνιστώντων κρατών δεν θα επεμβαίνουν στους ομοσπονδιακούς νόμους που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Οποιαδήποτε διαφορά περί τούτου θα εκδικάζεται τελεσίδικα από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμιά από τις δυο πλευρές δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

4. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα προκύψει από τη διευθέτηση μετά την έγκριση της διευθέτησης από χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα ορίζει ότι η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία θα αποτελείται από δυο συνιστώντα κράτη. Η διζωνική, δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ θα διασφαλίζονται και θα γίνονται σεβαστές σε όλο το νησί. Το ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αποτελεί τον ανώτατο νόμο του νησιού και θα δεσμεύει όλες τις αρχές της ομοσπονδίας και των συνιστώντων κρατών. Η ένωση ολόκληρης ή μέρους της ομοσπονδίας με οποιαδήποτε άλλη χώρα ή οποιασδήποτε μορφής διχοτόμηση ή απόσχιση ή οποιαδήποτε άλλη μονομερής αλλαγή στην κατάσταση πραγμάτων θα απαγορεύεται.

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι έχουν πλήρη εξουσιοδότηση να συζητούν οποιοδήποτε θέμα σε οποιαδήποτε στιγμή και πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκόμενα και ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, όταν χρειάζεται. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά χρειάζεται. Διατηρούν την απόλυτη εξουσία λήψης αποφάσεων. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι ηγέτες μπορεί να τεθεί σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία αποκλείεται.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των συνομιλιών. Δεσμεύονται να αποφύγουν το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ή οποιαδήποτε αρνητικά δημόσια σχόλια σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. Επίσης δεσμεύονται στις προσπάθειες να εφαρμοστούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα δώσουν μια δυναμική ώθηση στην προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

15 + 6 =