ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σαμαράς: Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση

by on 08/01/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Με τεράστιες θυσίες αφήνει η Ελλάδα πίσω της την κρίση και η ελληνική Προεδρία θα επιδιώξει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, τη διαχείριση της μετανάστευσης, τη θωρακιση της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της ελληνικής ευρωπαϊκής προεδρίας.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Κοιτάξτε πίσω σας, τι περάσαμε τα τελευταία χρόνια και τι έχουμε γύρω μας. Πάνω στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους και λαοί εκτός Ευρώπης: η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που ήταν άπιαστο όνειρο, ενώ τώρα γίνεται πραγματικότητα. Μία ισχυρή και ασφαλέστερη Ευρώπη είναι εγγύηση για έναν ασφαλέστερο και ισχυρό κόσμο. Για εμάς είναι μία ξεχωριστή ημέρα.

“Η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας ευρωπαϊκός λαός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το έκανε συντονισμένα με την βοήθεια της Ευρώπης για να έχουν οι επόμενες γενιές, ελπίδα. Η ΕΛλάδα φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του Ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση. Γι αυτό οι αρχές της Προεδρίας θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της ΕΕ, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής της Ένωσης, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εξωτερικής και εσωτερικής. Είναι μετά, η εμβάθυνση της Ένωσης για να αντιμετωπιστούν τα “κατασκευαστικά προβλήματα” που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ”.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε: “Η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση”. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στα σενάρια περί εξόδου της Ελλαδας από το ευρώ, λέγοντας ότι το ίδιο το γεγονός του εορτασμού της ανάληψης της προεδρίας ατης Ε.Ε. από την Ελλάδα ως πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, δείχνει πως αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος.

Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πως  “η Ελλάδα κατάφερε να κάνει σημαντικές προσπάθειες και η ελληνική οικονομία και η οικονομία της Ευρωζώνης απέδειξαν ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο. Ξέρουμε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες και θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής και να τους πούμε ότι οι θυσίες σας και οι προσπάθειές σας ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον. Πρέπει τώρα να κάνουμε περισσότερες προσπάθειες για την ανάπτυξη και για την μείωση της ανεργίας.

Τόνισε εξάλλου ότι: «Φέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι, και η Ελλάδα, θα βγει φέτος από την ύφεση» προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σημείωσε, «το 2013 ήταν ο χρόνος που η ευρωπαϊκή οικονομία έκανε μία στροφή. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα στην Αθήνα και γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή προεδρία δείχνει ότι βγήκαν λάθος οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού αναφέρει:

“Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, στη σημερινή τελετή της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ, δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή πεπατημένη των γενικόλογων αναφορών στην οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση, με κροκοδείλια δάκρυα για τις θυσίες του ελληνικού λαού και χωρίς καμία συγκεκριμένη πρόταση που να διασφαλίζει αυτούς τους στόχους.

Η κυβέρνηση δεν χάνει ευκαιρία  να υπογραμμίζει τη δέσμευσή της στα μνημόνια, με κάθε κόστος για τον ελληνικό λαό, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά. Αρνείται να αξιοποιήσει την οποιαδήποτε δυνατότητα που της παρουσιάζεται για να διαπραγματευτεί την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, με τελευταίο παράδειγμα την έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα.

Ο κ. Σαμαράς δεν ξέχασε βέβαια να επιτεθεί για μια ακόμα φορά στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τον ως «αντι-δυτικό» και «αντιευρωπαϊστή». Αυτοί, όμως, που στρέφονται ξεκάθαρα ενάντια στην Ευρώπη, είναι εκείνοι που την υποτάσσουν στις πολιτικές λιτότητας και εξαθλιώνουν τους λαούς της. Η ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από την Ελλάδα θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, αλλά και σύγκρουσης με τις κυρίαρχες στρατηγικές επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Σαμαράς, όμως, εξακολουθεί να δίνει εξετάσεις εθελόδουλης υποταγής στην κ. Μέρκελ και τους συμμάχους της.”

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

18 − ten =