ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σαμαράς: Ναι, τα φουσκώνουμε στην τρόικα

by on 05/11/2013
 

O πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε μια προσπάθεια να προλειάνει το έδαφος απέναντι στην “ανταρσία” 24 γαλάζιων βουλευτών για τον φόρο στα αγροτεμάχια και ταυτόχρονα να επιδείξει συμμόρφωση στις απαιτήσεις των δανειστών, που ζητούν μέτρα πλέον των 2 δισ. ευρώ προέβη στην κυνική ομολογία σχετικά με την διαπραγμάτευση με την τρόϊκα, ότι “τα φουσκώνουμε”.

Την πρόσφατη σύσκεψη ανάμεσα σε Σαμαρά και Βενιζέλο στο Μαξίμου μονοπώλησε η διαχείριση της ενδο-κυβερνητικής κρίσης, ενόσω οι βουλευτές της ΝΔ έχουν συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών για να τον πείσουν για τροποποιήσεις στον φορο-εισπρακτικό νομοσχέδιο, που επιτίθεται στην αγροτική γη και την μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Βέβαια, ο κύκλος συσκέψεων στο Μαξίμου θα συνεχιστούν και αύριο αναφορικά με το σκάνδαλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την απορρόφηση των πόρων ΕΣΠΑ.

“Τα φουσκώνουμε” ήταν η κυνική ομολογία Σαμαρά μετά την σύσκεψη στο Μαξίμου και ενόσω ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, δεχόταν τις επικρίσεις από τους 24 γαλάζιους βουλευτές, που χθες κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για την φορολόγηση των αγροτεμαχίων. Ο πρωθυπουργός θέλησε να καθησυχάσει τους βουλευτές του πως “λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση”. Ενώ για την διαπραγμάτευση με την τρόικα περιορίστηκε να πει: “Πόσες φορές στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και τελικά λύθηκαν…” υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρωτογενές πλεόνασμα. “Όταν πιάσεις πρωτογενές πλεόνασμα, όταν είναι χειροπιαστό, είναι διαφορετικά και μετά προχωράς και στο θέμα του χρέους όπου είναι σημαντική η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο και οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μίλησε και αυτός για συνεχείς βελτιώσεις “όχι μόνο από τις πιέσεις των βουλευτών, αλλά γιατί έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία”, όπως χαρακτηριστικά είπε. Παράλληλα, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι “οι άλλοι είναι άνετοι και ωραίοι και κάνουν εκ του ασφαλούς και «τζάμπα» κριτική”. Ενώ, για το δημοσιονομικό κενό επικαλέστηκε απλώς την προγραμματική συμφωνία. Είπε, όμως, ότι “οι στόχοι του προγράμματος είναι μακροοικονομικοί και πως κακώς αντιμετωπίζονται απλά ως δημοσιονομικοί”.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

sixteen − 1 =