ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σε λίγες ημέρες οι απαντήσεις για την Αμφίπολη

by on 27/10/2014
 

ΑΘΗΝΑ | Στο τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου πρόκειται η ανασκαφή στην Αμφίπολη να φθάσει στο τέλος της, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Η επικεφαλής της ομάδας που κάνει τις ανασκαφές αναφέρει ότι ως το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου ή ακόμα και νωρίτερα θα δοθεί η δυνατότητα να απαντηθούν τα πολλά ερωτήματα γύρω από το σε ποιον ανήκει ο τάφος και άλλα θέματα.

Στο στάδιο αυτό συνεχίζεται η αποχωμάτωση του τρίτου θαλάμου η οποία και αναμένεται να φέρει στο φως νέα ευρήματα. Το ερώτημα είναι δε αν υπάρχει και τέταρτος χώρος ή θύρωμα.

Τους ειδκούς βασανίζουν επίσης και τα ερωτήματα πώς έσπασαν τα κεφάλια των Σφιγγών και πώς βρέθηκε το ένα από τα δύο σε απόσταση 14 μέτρων από το σώμα και μάλιστα χωμένο σε βάθος 15 εκατοστών κάτω από το κατώφλι.

Αλλα ερωτήματα αφορούν το γιατί τα πρόσωπα έχουν διαφορετική υφή από τα σώματα. Ειδικοί εκτιμούν ότι, το πρόσωπο της Σφίγγας έχει πιο απαλή υφή, γεγονός που αποδίδεται σε ειδική επεξεργασία του μαρμάρου με χημικά –τεχνική που δεν ήταν γνωστή κατά το τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα (χρονολόγηση των ανασκαφέων), αλλά κατά τα ρωμαϊκά χρόνια, που σημαίνει ότι εάν αποδειχθεί, κατεβάζει τη χρονολόγηση του γλυπτού. Η διαφορά στην υφή τόσο στο κεφάλι της Σφίγγας και στα σώματα, όσο και στο κεφάλι και τα σώματα των Καρυατίδων, δηλαδή ο βαθμός διάβρωσης, έχει σχέση με την έκθεση των γλυπτών ή την προστασία στα χώματα.