ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Σουλτς: Η τρόικα θα πρέπει να λογοδοτήσει

by on 05/11/2013
 

Τη μεγάλη σημασία της λογοδοσίας της τρόικας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήρε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρός του Μάρτιν Σουλτς κατά τη συνάντησή του με τον Ευ. Βενιζέλο, λέγοντας ότι “ δεν είναι δυνατόν η τρόικα να εμφανίζεται σε πάρα πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μία ανώνυμη δύναμη, με την οποία κανείς δεν ταυτίζεται – επεμβαίνει όμως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων – και να μην είναι υπόλογη”.

Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι “το πρώτο και το πιο σημαντικό πρόγραμμα, αν θέλετε, που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα και όχι μόνο” σημείωσε ο Μάρτιν Σουλτς. Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα “εμφορούνται από θαυμάσιες ιδέες, θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, υπό μία όμως προϋπόθεση, να έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση. Γι΄αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι το πρώτο και πλέον επείγον μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η δανειοδότηση των επιχειρήσεων” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Σουλτς επέμεινε στη σημασία της εμπιστοσύνης που χρειάζονται οι λαοί, σημειώνοντας ότι σήμερα “στο Ελληνικό χρηματιστήριο βλέπουμε ότι, ίσως για πρώτη φορά, καταγράφεται μία ανοδική τάση”. “Ο ελληνικός λαός προσέφερε τεράστιες θυσίες και αυτές κάπου πρέπει να οδηγήσουν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι επενδυτές αρχίζουν να ξαναδείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία”, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να ενισχυθεί λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε επίσης την ταχύτατη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα με την άμεση εκταμίευση των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων και του περιφερειακού ταμείου. Επιπλέον δήλωσε πως θεωρεί ότι “ οι γονείς είναι πρόθυμοι να αναλάβουν θυσίες, εφόσον διαπιστώνουν ότι αυτό θα είναι προς όφελος των παιδιών τους”.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία να κληθεί η τρόικα να εξηγήσει τον τρόπο, με τον οποίο έχει χειριστεί τα προγράμματα των χωρών που είναι σε κρίση, των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, “με χαρακτηριστικό παράδειγμα, βεβαίως την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος”, σημειώνοντας ότι “αν είχαμε μια διαφορετική μεταχείριση από τους θεσμικούς μας εταίρους, φυσικά θα είχαμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα”.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

4 − one =