ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Στην Αθήνα την Τρίτη ο Ομπάμα

by on 13/11/2016
 

AΘΗΝΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ | Στην Αθήνα αμανένεται την Τρίτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με διακηρυγμένη την πρόθεσή του για στήριξη της Ελλάδας στο ζήτημα του χρέους. Είναι ο τέταρτος κατά σειρά Αμερικανός πρόεδρος που επισκέτεπται επίσημα την Ελλάδα, δεκαεπτά χρόνια μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Μπεν Ρόουζ λίγο πριν την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα υπογράμμισε το προσωπικό ενδιαφέρον του Μπάρακ Ομπάμα για βιώσιμη επίλυση του ελληνικού ζητήματος, ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού στα χρόνια της κρίσης.

Συγκεκριμένα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ «συμφωνούν με το ΔΝΤ ότι η διευθέτηση του χρέους είναι καθοριστική για να επανέλθει η βιωσιμότητα στην ελληνική οικονομία» και σημείωσε ότι η ομιλία του Ομπάμα στην Αθήνα θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες που έχουν γίνει για αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, όπως αυτές αποτυπώνονται σε εκλογικές αναμετρήσεις και δημοψηφίσματα.

Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος έκανε λόγω για επίσκεψη υψηλού συμβολισμού τονίζονας ότι, «ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος».

Σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σε αυτή του την επίσκεψη θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, τον κ. Τζακ Λιού, οι θέσεις του οποίου είναι εξαιρετικά προωθητικές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. Αυτό που είναι κρίμα είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει με δηλώσεις στελεχών της στην υποβάθμιση της σημασίας αυτής της επίσκεψης. Για άλλη μια φορά η ΝΔ δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στην υπόθεση της εξόδου από την κρίση και δυστυχώς καταλήγει να εκτίθεται διεθνώς».

«Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα είναι ανεπιθύμητος». Με αυτό το σύνθημα καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Τρίτη το απόγευμα κόμματα, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το ΠΑΜΕ καλεί στην Ομόνοια στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης, σε ξεχωριστή συγκέντρωση.

Τέλος, δρακόντεια αναμένεται να είναι τα μέτρα ασφαλείας, με τη συμμετοχή πάνω από 3.000 αστυνομικών αλλά και εκατοντάδων αμερικανών πρακτόρων. «Δεν υπάρχει καμία σύνδεση της επίθεσης με χειροβομβίδα εναντίον της γαλλικής πρεσβείας και τον χώρο της Πνύκας, που επρόκειτο να μιλήσει ο κ. Ομπάμα, αλλά ακυρώθηκε από το αμερικανικό επιτελείο το οποίο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, δήλωσε το Σάββατο ο Νίκος Τόσκας.