ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συγκλονίζουν οι τραγωδίες με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο

by on 14/09/2015
 

ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών 28 των κρατών-μελών της ΕΕ, όπου θα εξετασθεί η πρόταση της Κομισιόν για ανακατανομή 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία στις χώρες της ΕΕ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης και πλωτό του Λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων από τη νέα τραγωδία που εκτυλίσσεται ανοιχτά του Φαρμακονησίου, όταν λέμβος, στην οποία υπολογίζεται ότι επέβαιναν περίπου 120 άτομα, ανατράπηκε τα ξημερώματα της Κυριακής.

Το Λιμενικό ανέφερε ότι το τελευταίο τριήμερο διεσώθησαν 1.429 πρόσφυγες στο Ανατολικό Αιγαίο.

Τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας, ένα στην Αττική κι ένα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης προανήγγειλε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, από τη Μυτιλήνη, όπου βρέθηκε την Κυριακή για διευρυμένη σύσκεψη για το προσφυγικό. Από τις 15/9 θα υπάρχει η δυνατότητα άμεσης είσπραξης των πρώτης δόσης των 33 εκατ. από κοινοτικά κονδύλια, όπως ανακοίνωσε.

Στο μεταξύ, μπλόκο στους πρόσφυγες στήνουν η μία μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες, κλείνοντας τα μάτια στις αλλεπάλληλες τραγωδίες. Σήμερα έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει Αυστρία και Ουγγαρία, ενώ η Αυστρία μελετάει την ανάπτυξη στρατού στο σημείο προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο των προσφύγων. Με τον αυστριακό Καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, συναντάται σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, την ώρα που η Γερμανία, παραβιάζοντας τη συνθήκη Σένγκεν επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, αλλάζοντας ρότα στο προσφυγικό.

Και η Πολωνία έτοιμη να επιβάλει ελέγχους στα σύνορά της με άλλες χώρες – μέλη της Ε.Ε., σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων, δήλωσε η Πολωνή πρωθυπουργός Εύα Κοπατς.

Παράλληλα το Βερολίνο ζήτησε από την Αθήνα να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να εντατικοποιήσει το διάλογο με την Τουρκία για να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές.

Την ανησυχία του εκφράζει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, νομικά αιτιολογημένη φαίνεται η απόφαση της Γερμανίας τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν. Σεβασμό των κανόνων της συνθήκης Σέγκεν ζητά το Παρίσι σε τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ολάντ.