ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συμβιβαστική πρόταση καταθέτει η Αθήνα

by on 18/02/2015
 

AΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ | Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου απο κοινού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται το πρωί της Πέμπτης να γίνει η κατάθεση του αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς το μνημόνιο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχει πιθανότητα να γίνει Euroworking Group την ίδια μέρα, ενώ την Παρασκευή ίσως συγκληθεί το συμβούλιο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Eurogroup).

Η Αθήνα διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση (ήτοι τα λεφτά που παίρνει η χώρα από τον ΕSM) από το μνημονιακό πρόγραμμα (τους όρους που πρέπει να τηρήσει για να συνεχίσει να λαμβάνει το δάνειο–βοήθεια), ζητώντας όμως παράλληλα να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις της σε μια σειρά από παραμέτρους.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γούνκερ είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «είμαστε σε καλό δρόμο, υπάρχει κλίμα αισιοδοξίας και καλή σχέση η οποία σμιλεύεται ώρα με την ώρα, email με email».

Ερωτηθείς για το αν και πότε θα κατατεθεί αίτημα παράτασης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα κατατεθεί η αίτηση, η οποία θα είναι γραμμένη με τέτοιο τρόπο «ώστε να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup».

Υπογράμμισε δε ότι η αίτηση θα γίνει αντικείμενο ανάλυσης στο Euroworking group της Πέμπτης και ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή από το Eurogroup με τηλεδιάσκεψη.

Στο μεταξύ, νέο μήνυμα αδιαλλαξίας έστειλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως υπάρχουν περιορισμένα περιθώρια κινήσεων στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

«Τα περιθώρια για ελιγμούς είναι περιορισμένα» είπε ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Βερολίνο.

«Ο καθένας πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα τις επόμενες μέρες, υπάρχει μια κοινή ευθύνη, να κρατήσουμε την Ευρώπη σταθερή» πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.