ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Συνάντηση Τσίπρα και Γλέζου με τον Γερμανό πρόεδρο

by on 06/03/2014
 

AΘΗΝΑ | Το αδιέξοδο των αναποτελεσματικών μέτρων λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, έθεσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον Γερμανό Πρόεδρο Γιόακιμ Γκάουκ, στην συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία». Τον αρχηγό της αντιπολίτευσης συνόδευαν ο Μανώλης Γλέζος και η βουλευτής Β’ Αθήνας Νάντια Βαλαβάνη.

«Είναι παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη αυτής που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα τη λύση της Διάσκεψης του Λονδίνου που αφορούσε διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, μια λύση που έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να οδηγηθεί στην ευημερία και σε αυτό το οικονομικό θαύμα που είδαμε μέχρι στα χρόνια μας» είπε ο κ.Τσίπρας στον κ.Γκάουκ.

Ο Μ. Γλέζος σε έντονο τόνο κατά τη χειραψία του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, είπε «σας περίμενα στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αλλά δεν ήρθατε», απαντώντας στο σχόλιο του Γιόαχιμ Γκάουκ ότι είναι χαρά και τιμή που γνωρίζει έναν μύθο. Ο Γκάουκ για να δικαιολογηθεί του είπε ότι θα πάει στις Λιγκιάδες στα Γιάννενα, με τον Γλέζο να του απαντάει «άλλο οι Λιγκιάδες και άλλο το Σκοπευτήριο όπου εκτελούσαν ομήρους, αλλά δεν πειράζει, τον συγχωρώ».

Ο πρόεδρος Γ. Γκάουκ, ζήτησε από τον Αλέξη Τσαίπρα τις βασικές γραμμές τις πολιτικής του ενώ νωρίτερα απαντούσε στον διευθυντή του γραφείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ντέβιντ Τζιλ ότι θα τεθεί το θέμα των αποζημιώσεων ακόμα και αν αυτό είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του προέδρου.

Ακολουθούν δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Μανώλη Γλέζου Μετά από την συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, Γιόαχιμ Γκάουκ ο ΑΛέξης Τσίπρας και ο Μανώλης Γλέζος έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Αλέξης Τσίπρας:

Είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε στον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας δύο θέματα.

Το πρώτο αφορά το αδιέξοδο των αναποτελεσματικών και βάρβαρων μέτρων λιτότητας που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και το δεύτερο το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου.

Σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, θέσαμε στον Γερμανό Πρόεδρο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ελληνικός λαός. Στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Και του επισημάναμε τη μεγάλη ευθύνη που έχει η Γερμανία, ως μια χώρα που παίζει καθοριστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, ακριβώς γιατί ενθαρρύνει την επιβολή αδιέξοδων μέτρων, που διασπούν, διαιρούν την Ευρώπη και διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή στο Νότο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Του εξηγήσαμε ότι είναι απαράδεκτο και στίγμα για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, σε μια ευρωπαϊκή χώρα να έχουμε ποσοστά ανεργίας των νέων ανθρώπων, που προσεγγίζουν το 60%.

Τέλος, του επισημάναμε πως είναι παράδοξο να αρνείται η Γερμανία μια λύση για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αντίστοιχη αυτής που ευεργέτησε την ίδια τη Γερμανία μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και ιδιαίτερα τη λύση της Διάσκεψης του Λονδίνου που αφορούσε διαγραφή χρέους, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης, μια λύση που έδωσε τη δυνατότητα στη Γερμανία να οδηγηθεί στην ευημερία και σε αυτό το οικονομικό θαύμα που είδαμε μέχρι στα χρόνια μας.

Το δεύτερο θέμα που θέσαμε ήταν αυτό που αφορά το ιστορικό, ηθικό αλλά και υλικό, κατά την άποψή μας, χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, αλλά και απέναντι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης, διότι αφορά την αποκατάσταση απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και ιδιαίτερα στις γερμανικές επανορθώσεις και στο αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Του επισημάναμε ότι είναι θετικό βήμα που ο ίδιος αποδέχεται την ηθική διάσταση του χρέους, εντούτοις πέραν της ηθικής διάστασης υπάρχει και μία υλική διάσταση που για άλλες χώρες έχει εκπληρωθεί από την ίδια την Γερμανία, όμως για την Ελλάδα δεν έχει εκπληρωθεί.

Του επισημάναμε και του εξηγήσαμε ότι, μπορεί οι ελληνικές κυβερνήσεις να μην έθεσαν επί τάπητος την άμεση εκπλήρωση αυτού του χρέους, όμως ποτέ δεν παραιτήθηκαν από αυτό και τώρα έρχεται η στιγμή που εμείς τουλάχιστον, ως η επόμενη κυβέρνηση, θα είμαστε αναγκασμένοι -διότι ο ελληνικός λαός, επαναλαμβάνω, βρίσκεται κάτω από ανθρωπιστική κρίση- να το θέσουμε επί τάπητος ώστε να εκπληρωθεί και η υλική, αλλά και η ηθική διάσταση, αυτού του ιστορικού και ανεκπλήρωτου χρέους.

Μανώλης Γλέζος:

Νομίζω τα είπε όλα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι παραπάνω.

Προσπαθήσαμε να αποδείξουμε με επιχειρήματα, με τεκμήρια, γιατί οφείλει η Γερμανία να εκπληρώσει αυτά που προσδιόρισαν, όχι εμείς, αλλά πρώτο το Συμβούλιο που συνήλθε στο Παρίσι το 1946, η 19μελής Διασυμμαχική Επιτροπή, και εκπλήρωσε σε όλα τα άλλα κράτη η Γερμανία εκτός από την Ελλάδα.

Επίσης, πώς είναι δυνατόν να έχει εξοφλήσει τα αναγκαστικό δάνεια που σύναψε με Πολωνία και Γιουγκοσλαβία και να αρνείται να εξοφλήσει το αναγκαστικό δάνειο που σύναψε με την Ελλάδα; Είναι ολοφάνερη η αδικία που γίνεται σε βάρος της χώρα μας.

– Κατανοεί την επιχειρηματολογία;

Είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν είναι κυβέρνηση. Είπε θα τα μεταφέρει όλα αυτά στην κυβέρνηση και προσπάθησε να σταθεί στο θέμα το ηθικό μονάχα του προβλήματος αυτού. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος.

– Μίλησε με θερμά λόγια για εσάς. Γιατί θα θέλατε να τον δείτε στην Καισαριανή;

Διότι ο Βαϊτσέκερ όταν ήρθε εδώ καταθέσαμε μαζί στεφάνι στον τόπο των εκτελέσεων του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Πολλά είναι τα μέρη των εκτελέσεων, αλλά ειδικά γι’ αυτό το πράγμα ήθελα να γίνει κάτι παρόμοιο. Γι’ αυτό του είπα ότι τον περίμενα στην Καισαριανή και δεν ήρθε. Είπε πως δεν του το είπε κανείς. Εγώ το διαβίβασα, αν δεν σας το είπανε δεν φταίω εγώ.

Ποια είναι η διαφορά; Οι Λιγκιάδες είναι ένα ολοκαύτωμα, αλλά η Καισαριανή είναι ο τόπος εκτελέσεως των ομήρων. Είναι κάτι ξεχωριστό. Είχαν αποθήκη με κρατουμένους στο Χαϊδάρι και από εκεί τους έπαιρναν και τους πήγαιναν και τους εκτελούσαν στην Καισαριανή. Γι’ αυτό τόνισα αυτό το πράγμα.

Φυσικά, του τόνισα επίσης το γεγονός ότι έχουν μια μεθοδικότητα οι Γερμανοί. Έρχονται οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας κάθε δεκαπέντε χρόνια. Αλλά, η τελευταία επίσκεψη, μήπως γίνεται επειδή διαπιστώνουν, διαισθάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι κυβέρνηση χάρη στην εμπιστοσύνη που θα δείξει ο ελληνικός λαός. Και για την διαισθαντικότητά του να έρθει εδώ, του έδωσα συγχαρητήρια σήμερα. Του τόνισα ειδικά τα θέματα, από εδώ και πέρα, όποια λάθη και αν κάνουν, όποιες προβοκάτσιες και αν κάνουν, μιλάτε σήμερα με τη μελλοντική κυβέρνηση της χώρας.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

20 − 17 =