ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ

by on 28/05/2015
 

ΑΘΗΝΑ | Τηλεδιάσκεψη μιας ώρας είχε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Α. Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, την Πέμπτη, με τους οποίους συζήτησε το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας.

Επειτα από τέσσερις μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές, το ζήτημα της συμφωνίας μπαίνει στην τελική ευθεία επίλυσής του, η οποία φαίνεται πλέον πως θα είναι σαφώς πολιτική.

Στο μεταξύ, την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Brussels Group, όπου έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες συγγραφής της συμφωνίας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας μέρας ολοκληρώθηκε και η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Κοινοτικές πηγές χαρακτηρίζουν περιορισμένη την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο σε επίπεδο Brussels Group. Όπως αναφέρουν, το κλίμα και οι όροι συνεργασίας είναι σαφώς βελτιωμένοι, αλλά υφίστανται ακόμα αποκλίσεις στα δημοσιονομικά, τις συντάξεις, την αγορά εργασίας, τη δημόσια διοίκηση και μια σειρά από άλλους τομείς. Μία έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι προβλέψιμη προς το παρόν, λένε οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της κυβέρνησης, οι διαβουλεύσεις αποδίδουν και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας επί της αρχής.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν, το πλαίσιο θα προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μεταρρύθμιση ΦΠΑ με τρόπο αναδιανεμητικό, μη υφεσιακά μέτρα, ελάφρυνση χρέους. Ζητούν από τους εταίρους να αναλάβουν τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της Ελλάδας, της Ευρωζώνης και της διεθνούς οικονομίας.

Προσερχόμαστε στην διαπραγμάτευση με στόχο ως την Κυριακή να υπάρξει συμφωνία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι η αισιοδοξία αυτή εδράζεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί. «Έχουμε διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση, ενδεχομένως μεγαλύτερη από αυτή που αναλογούσε στην ελληνική πλευρά» είπε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το ελληνικό ζήτημα πρωταγωνιστεί – αν και εκτός ατζέντας – στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G7 στη Δρέσδη, με τον Αμερικανό υπουργό Τζακ Λιου να ζητεί από τους «θεσμούς» να δείξουν «αρκετή ευελιξία» στο θέμα της Ελλάδας.

Σήμερα η συνεδρίαση του Brussels Group και η τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group.

Είμαστε κοντά σε θετική για την ελληνική οικονομία συμφωνία, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Συνέστησε ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε και για τις τράπεζες και τις καταθέσεις.

Διαψεύδει με δήλωση του ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Εξωτερικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αναφορά του σε πακέτο διάσωσης.