ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας: “Η λιτότητα απειλεί τη δημοκρατία”

by on 18/01/2014
 

AMΣΤΕΡΝΤΑΜ | Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η δημοκρατία εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που προκαλεί την ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολίτευσης και υποψήφιος της ευρωπαϊκής αριστεράς για την προεδρία της Κομισιόν Αλέξης Τσίπρας στην Ολλανδία μιλώντας σε εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (SP) με θέμα: «Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία», και κάλεσε την ολλανδική αριστερά και τους Ευρωπαίους πολίτες σε έναν αγώνα για το τέλος της λιτότητας και για την ανάκτηση της δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε για τα φαινόμενα της ξενοφοβίας, του εθνικισμού και του ρατσισμού που έχουν εκδηλωθεί τόσο στην Ολλανδία όσο και στην Ελλάδα με τη δημιουργία αντιδραστικών και νεοναζιστικών κομμάτων.

«Εμείς λέμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας ζητώντας από την ολλανδική αριστερά να αγωνιστούμε από κοινού για να ανατρέψουμε τις πολιτικές της λιτότητας, της ύφεσης και της ανεργίας. «Η δημοκρατία για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι η περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία αποτελεί έναν μεγάλο εχθρό του νεοφιλελευθερισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας περιέγραψε στην ομιλία του τις συνέπειες των Μνημονίων όχι μόνο στην ελληνική οικονομία, αλλά και στην κατάρρευση των θεσμικών ελέγχων και ισορροπιών, με την υποβάθμιση του κοινοβουλίου σε μηχανισμό επικύρωσης των αποφάσεων της τρόικας, ενώ εξαπέλυσε μια δριμύτατη κριτική εναντίον της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας προειδοποιώντας ότι η Ελλάδα οδηγείται σε τρίτο Μνημόνιο.

Κάλεσε δε, την ολλανδική αριστερά να στηρίξει τους αγώνες του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την οικοδόμηση μιας άλλης Ευρώπης και να στηρίξει την υποψηφιότητά της ευρωπαϊκής αριστεράς στις κάλπες των ευρωεκλογών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ολλανδίας και πλαισιώθηκε από ένα ευρύ φάσμα καταξιωμένων στα πεδία δράσης τους ομιλητών, πολιτικών, εκπροσώπων φορέων, πανεπιστημιακών.

Be the first to comment!
 
Leave a reply »

 

Leave a Response 

5 × five =