ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας: Λαϊκή επιταγή η εξεταστική για τα μνημόνια [Βίντεο]

by on 06/04/2015
 

AΘΗΝΑ | Αρχισε τη Δευτέρα το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για την πρόταση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και ποιοι ευθύνονται που οδηγήθηκε η χώρα στα Μνημόνια. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Μ. Δευτέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Αναμένονταν να υπερψηφισθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς απαιτείται από το τον Κανονισμό της Βουλής η συγκέντρωση θετικών ψήφων της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων, δηλαδή απαιτούνται οι ψήφοι τουλάχιστον 120 βουλευτών.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να ερευνηθούν τέσσερις κρίσιμες περίοδοι:
– Οκτώβριος 2009 – Μάιος 2010, δηλαδή έρευνα για την υπαγωγή στο Μνημόνιο (1η δανειακή σύμβαση)
– Μάιος 2010 – Νοέμβριος 2011, δηλαδή τη 2η δανειακή σύμβαση
– Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012, δηλαδή το PSI
– Μάιος 2012 και εντεύθεν

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να γίνει έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα για συγκεκριμένα πρόσωπα μόνο εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες. Σε αυτή την περίπτωση θα συσταθεί προανακριτική επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον προλαλίσαντα Αντ. Σαμαρά είπε: «Σήμερα κάνετε μία αποκάλυψη. Περιμένετε στη γωνία περιμένοντας την αποτυχία της χώρας. Απειλείτε με ανακριτική επιτροπή μία κυβέρνηση που ανέλαβε μόλις πριν από δύο μήνες. Και ύστερα μιλάτε για συναίνεση».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς, από το βήμα της Βουλής απείλησε την κυβέρνηση με ανακριτικές επιτροπές για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την αιτιολογία ότι οδηγούν τη χώρα στα βράχια. Δεν ήταν το μνημόνιο που έφερε την κρίση, αλλά, η κρίση που έφερε τα μνημόνια, υποστήριξε και δήλωσε ότι θα η Ν.Δ. θα καταψηφίσει την πρόταση, αλλά θα συμμετέχει στην επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα έχει μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται με ειλικρίνεια και με θάρρος. Έχετε απέναντί σας μία κυβέρνηση που λέει την αλήθεια».

«Η Ελλάδα κ. Σαμαρά δεν είναι μια χώρα υποτελής και υποταγμένη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα κυρίαρχη και υπολογίσιμη, παρά τις δυσκολίες που πέρασε την τελευταία πενταετία. Είναι μία χώρα που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές» είπε.

«Η κατάρρευση της χώρας ήταν συνέπεια της πολιτικής που ακολουθήσατε. Είναι δεδομένη η αποτυχία του προγράμματος. Το πρόγραμμα το έκριναν οι πολίτες, οι οποίοι έδωσαν εντολή για μία ριζική στροφή» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση των πολιτών ότι το πολιτικό σύστημα καλύπτεται πίσω από έναν μανδύα προστασίας. Ότι αντιμετωπίζεται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά ο πολιτικός και με άλλα ο πολίτης. Ότι υπάρχει συμπαιγνία».

«Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι ορθή αυτή η αίσθηση, τουλάχιστον σε όλες τις περιπτώσεις. Οφείλουμε να τη λάβουμε όμως υπ’ όψιν. Για να ανακτήσουν οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στη δημοκρατία, οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις» τόνισε.

«Δεν συστήνεται εξεταστική επιτροπή για να κρίνουμε πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε, αλλά για να διερευνηθεί αν πέρα από αυτή την επιλογή πολιτικής τελέστηκαν πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα. Αυτό ζητεί να μάθει ο λαός μας. Ο ελληνικός λαός έκανε θυσίες, διαλύθηκε η μεσαία τάξη. Κάποιοι όμως έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι πολλές οι πράξεις που πρέπει να ελεγχθούν. Πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση; Τα ίδια ζητάγατε κι εσείς κ. Σαμαρά, αλλά μετά τα ξεχάσατε. Και τώρα μας λέτε ότι η κρίση έφερε το μνημόνιο. Πείτε το ευθέως, μιλάτε για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει, μεταξύ άλλων, ο ελληνικός λαός να μάθει πώς και γιατί, μέσα από παρασκηνιακές διαδικασίες, ανατράπηκε η κυβέρνηση Παπανδρέου» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η ελληνική βουλή πρέπει να εξετάσει αμερόληπτα και αντικειμενικά τι έγινε με το PSI.

«Η σημαντικότερη ομολογία ενοχής είναι οι ασυλίες που νομοθετήθηκαν στη Βουλή. Γιατί χρειάζονταν αυτές οι διατάξεις αν όλα ήταν ζήτημα πολιτικών επιλογών και δεν υπήρχε άλλο θέμα;» αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

«Το εύλογο ερώτημα για κάθε πολίτη είναι γιατί δεν φέρνατε, κ. Σαμαρά, την πρότασή σας για εξεταστική από το 1981 όσο κυβερνούσατε; Η πρόταση σας σήμερα είναι προσχηματική, θέλετε να θολώσετε τα νερά» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας για τη σχετική πρόταση της ΝΔ.

«Ο ελληνικός λαός θα λάβει απαντήσεις από αυτήν την κυβέρνηση» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Δεν κάνατε εξεταστική επιτροπή, κ. Σαμαρά, γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο κ. Βενιζέλος»

Ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να υπερψηφίσει την πρόταση και να αποφύγει τις υπεκφυγές. Διευκρίνισε επίσης ότι «στην επιτροπή πήγα για να ακούσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το πρόβλημά σας είναι ότι η πρόεδρος της Βουλής ξεκινά μια διαδικασία που έχει την υποστήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Η αλήθεια, κ. Σαμαρά, είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί “συγκυβερνήτης” σας ήταν ο κ. Βενιζέλος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.