ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
0 comments

Τσίπρας: Ρίξαμε το σπόρο της Δημοκρατίας στην Ευρώπη

by on 14/07/2015
 

AΘΗΝΑ | Την απόφασή του να υλοποιήσει τη δανειακή σύμβαση εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Οο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «αυτό που προέχει τώρα είναι να φτάσουμε μέχρι την εξασφάλιση του προγράμματος και της σταθερότητας του οικονομικού συστήματος», συμπληρώνοντας ότι ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα, καθώς «το πρόγραμμα-γέφυρα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει γιατί κάποιοι το εμποδίζουν».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να πει τίποτα με βεβαιότητα, ούτε ότι η χώρα έχει ξεφύγει το Grexit, εάν πρώτα δεν υπογραφεί η δανειακή σύμβαση, ενώ ανέφερε πως δεν έχει κανένα λόγο να θέλει εκλογές, ούτε προτίθεται να δραπετεύσει από τις ευθύνες του συμπεριλαμβανομένης και της ευθύνης «της υπογραφής μου σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω», όπως είπε. Εκείνο που προέχει υπογράμμισε είναι «να διασφαλίσω ότι η χώρα δεν θα διακινδυνεύσει μία καταστροφή».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο, διευκρίνισε ότι «Είχαμε δύο εναλλακτικές. Τη συμφωνία με αυτούς τους όρους ή την άτακτη χρεοκοπία. Υπήρχε και το σχέδιο του Σόιμπλε για συμφωνημένη έξοδο από το ευρώ. Προσπάθησα να διεκδικήσω όσα περισσότερα μπορούσα.»

“Ρίξαμε στην Ευρώπη το σπόρο της Δημοκρατίας, σύντομα η λιτότητα δεν θα είναι μονόδρομος, παρόλο που στον ελληνικό λαό επιβλήθηκε λιτότητα τελικά” επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις και παραδεχόμενος τα όποια λάθη ανέφερε ως μεγαλύτερη διάψευσή του, όταν συνειδητοποίησε ότι το σχέδιο Σόιμπλε ήταν η χρεωκοπία.

“Πήραμε μια συμφωνία δύσκολη και κακή με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσες, όμως δεν έχει το απόλυτο αδιέξοδο του τελεσιγράφου, που αρχικά μας δόθηκε πριν το δημοψήφισμα” είπε εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στο δημοψήφισμα. “Η προηγούμενη πρόταση των δανειστών δεν ήταν, απλά κακή αλλά και εξασφάλιζε μόνο 18 δισ για 5 μήνες σε πλήρη αντίθεση με αυτή που έχουμε σήμερα”.

Υπάρχουν πολλά αρνητικά στη σκληρή αυτή συμφωνία είπε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θέλει να ωραιοποιήσει αλλά με αντικειμενικά υπάρχουν τέσσερα σημαντικά θετικά στοιχεία: μεγάλη χρηματοδότηση, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, επενδυτικό πρόγραμμα και αναδιάρθρωση χρέους. Επίσης σημαντικό είναι ότι ενώ μέχρι τώρα ανέφεραν πως χρειάζεται 3% πλεόνασμα, τώρα θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το 2018.

«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του συνολικού σχεδίου που θα φέρουμε για το ασφαλιστικό». «Έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα από το ασφαλιστικό μετά το PSI και πρέπει να λύσουμε το ζήτημα του ασφαλιστικού. Ένα πρόβλημα των ταμείων είναι το κούρεμα και το άλλο η ανεργία. Το μεγάλο στοίχημα είναι αυτό. Η επιλογή να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές είναι επίσης μια προοδευτική πολιτική. Πρέπει να στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Δώσαμε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Θυμάστε τις αρχικές προτάσεις των δανειστών.

Ανοικτό άφησε τέλος το ενδεχόμενο εκλογών, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα υπάρξει ή όχι κυβερνητική πλειοψηφία όταν θα έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία.

O πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα ανακληθούν οι νόμοι που ψηφίστηκαν ενώ για τη Ζ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι “θα προεδρεύσει κανονικά αύριο εκτός αν δεν θέλει εκείνη”. Τέλος, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας.